Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Neplatit účty je jediný způsob, jak se uchovat v paměti obchodních kruhů.
(Oscar Wilde)

Vejce: jak je skladovat plus tisíc dalších zajímavostí

Barbora Roháčová
16. 7. 2013
Vejce: jak je skladovat plus tisíc dalších zajímavostíJak ale u vajec, která chceme sníst, poznáme, že jsou skutečně kvalitní a čerstvá?

Slepičí vejce postupně vysychá, a tak můžeme udělat test pomocí obyčejné vody.

Čerstvé vejce zůstane ležet na dně nádoby, která je zaplněná vodou. Pokud jsou ale vajíčka starší, tak se mění jejich hmotnost, tedy jsou lehčí a vyplavou na povrch.

Na stáří lze usuzovat i z orientace vejce ve vodě: starší vajíčka, odlepená ode dna a pohybující se pod vodní hladinou, jsou namířena špičkou dolů, zatímco zaoblenější konec je nahoře. Drží se tam totiž vzduch.

Ideální teplotou, při níž by se vejce měla skladovat, se pohybuje okolo 10 °C. Pokud koupíme vejce čerstvá, při této teplotě se dají skladovat 4 až 5 týdnů, ale je jasné, že ztrácejí na kvalitě.

Určitě máte ve dvířcích lednice tvarovaná místa (u novějších ledniček jsou v postranních boxech tácky s vyhloubenými miskami, kam se vajíčka ukládají) – pozor, toto místo není pro jejich skladování ideální, neboť při každém otevření lednice jsou vejce vystavena vyšší teplotě! To jim neprospívá.

Mimochodem, kvalita vajec se odvíjí především od toho, jak jsou slepice vyživovány: je-li žloutek sytě oranžový nebo tmavě žlutý (mnozí z nás zavzpomínají na prázdniny u babičky, která měla slepice, takže víme, jak takové vajíčko vypadá a hlavně jak báječně chutná), lze z toho usuzovat na to, že slepice měly volný výběh a dostatek zelené trávy. Barva žloutku je totiž dána množstvím karotenů, obsažených v trávě a zelených lístečcích.

Vejce se používají při přípravě pokrmů bez nadsázky řečeno už odedávna.

Jsou symbolem plodnosti, síly a zdraví, ačkoli mnohé vědecké studie upozorňují na to, že konzumace vajec ve velkém není zejména pro jedlíky ve středních letech a starší ideální.

Jíst se dají nejenom vejce slepičí, ale i vejce kachní, krůtí, křepelčí, vajíčka perliček, holubí atd. Žloutek činí u slepičích vajec 30% objemu vejce, téměř 60 procent tvoří bílek, zbytek je skořápka.

Víte, že:

- nejlépe stravitelná jsou vajíčka nahniličko (naměkko)? Zůstávají v žaludku přibližně dvě hodiny, zato vejce vařená natvrdo či vejce smažená s cibulkou opouštějí žaludek o hodinu později…

- bohatým zdrojem vápníku je vaječná skořápka, která obsahuje uhličitan vápenatý. Chceme-li ji užívat, musíme skořápku nejprve důkladně umýt, nechat vysušit a pak najemno namlít. Doporučuje se přimíchat ho do jídla například tehdy, když se potřebujeme zotavit po zlomenině a dopřát tělu dostatek vápníku v jeho přirozené podobě.

- počet vajec, která sníme, bychom měli pečlivě hlídat: vajíčka jsou sice zdrojem cenných bílkovin a vápníku, ale obsahují také cholesterol – někteří lékaři doporučují nejvýše tři až čtyři vejce týdně v případě zdravého dospělého člověka…

- dobře natvrdo uvařené vejce poznáte tak, že když ho roztočíte, bude se točit velmi snadno, zatímco syrové vejce se bude při točení kolébat ze strany na stranu

- vejce se nemají otírat ani omývat, když je přineseme z obchodu domů – tím bychom odstranili jejich ochranný povlak a vejce by se rychleji zkazilo

- vajíčkám přišla na chuť i císařovna Sissi? Ne snad, že by je konzumovala ve velkém, ale ta si své nádherné dlouhé vlasy nemyla jinak než žloutkem…

- sníh z bílků, do něhož přidáme trochu citronové šťávy, působí jako blahodárná maska na mastnou či smíšenou pleť, žloutek našlehaný s pár kapkami olivového oleje zase omladí a prozáří pleť zralou, suchou a unavenou…

Vařená vejce od Marina Shemesh


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur