Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Funkce v zaměstnání ani zdaleka neodpovídá na otázku "Co děláte?"
(Robert Fulghum)

Aby mléčné výrobky dlouho vydržely – tipy, triky

Radilka
11. 3. 2013
Aby mléčné výrobky dlouho vydržely – tipy, trikyMléko a mléčné výrobky byly dříve, pokud jde o jejich skladování, hodně choulostivé.

Mléko se například svařovalo s kostkou cukru, aby déle vydrželo čerstvé. Když naše babičky a prababičky neměly ledničku, tak postavily nádobu se svařeným mlékem tam, kde byl chládek a přítmí.

Vynikajícím tepelným izolantem byla velká nádoba se studenou vodou, kam se krajáč se svařeným mlékem opatrně postavil.

Dnes, pokud nemáme po ruce chladničku a přitom si mléko nechceme či neumíme odepřít, tak máme možnost vybrat si sušené či kondenzované.
Pravda je, že moderní technologie dovolí nechat mléko mnohem déle otevřené než když si koupíme mléko odněkud z farmy a je čerstvé, nepasterované.

Tvaroh se v teple taky rychle kazí, a tak je dobré mít ho ve smaltované nebo keramické misce někde nahoře v lednici. Dobrá je miska s víkem, aby neokoral.

Načatý sýr, pokud ho nedojíme, zabalíme do alobalu nebo celofánu, aby neosychal. Kdysi pomohl i lněný ubrousek namočený do slané vody nebo do slabého roztoku octa. V tomto případě ale záleží na tom, jaký druh sýra to je.

I tady ale platí pravidlo, tak jako u všech načatých mléčných výrobků, že čím dříve sýr spotřebujeme, tím lépe. A pokud víme, že ho brzy nesníme, vyplatí se ho naložit, obzvlášť pokud je to třeba hermelín nebo jeho bratři či sestry. A pokud umíme připravit vynikající kořeněnou zálivku s octem, nebudete litovat. Chutná pak znamenitě.

V rodinách, kde děti jogurty či jiné zakysané výrobky zásadně nedojídají, to řeší tak, že zbytek dobroty dají do skleniček s uzavíratelným víčkem. Je to jeden ze způsobů, jak předejít tomu, aby se pochoutka nezkazila nebo aby do sebe nevtáhla aroma jiných potravin, uskladněných v lednici.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur