Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Všechny šťastné rodiny jsou si navzájem podobné, každá neťastná rodina je nešťastná svým způsobem.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Mouka - věděli jste, že...?

Barbora Roháčová
24. 8. 2012
Mouka - věděli jste, že...?Poslala jste někdy manžela nebo svého potomka pro mouku? A když ano, jestlipak donesli tu správnou? Dnes se už v obchodech dají sehnat rozličné druhy, o některých si tu povíme pár zajímavostí.

Každý určitě zná základní rozdělení na hrubou, polohrubou a hladkou mouku. Známe mouku světlou a tmavou, jemnou i hrubší nebo stále populárnější celozrnnou.

Mouka je vlastně rozmělněný vnitřní obsah obilného zrna. Ze sacharidů se vyskytuje především škrob, ten tvoří asi čtyři pětiny hmotnosti.

Z bílkovin je zastoupena ta, která po spojení s vodou tvoří takzvaný lepek. Tuku a vlákniny je ve vnitřku obilného zrna zanedbatelné množství, minerální látky jsou však důležité. Tmavé mouky jich obsahují více, nejčastěji zastoupené jsou hořčík, draslík, síra, fosfor a vápník. Najdeme tu i vitamíny, zejména řady B.

Základní rozlišení mouky vychází z toho, z čeho je umletá. Nejběžnější a nejčastěji používaná je mouka z pšenice, žita a ječmene. Existuje ale i mouka rýžová, sójová, kukuřičná, amarantová, bramborová, jáhlová nebo pohanková.

Pšeničná mouka (z pšenice seté) je vhodná pro všechny druhy těst a pečiva. Z pšenice tvrdé se získává semolina – to je mouka, která se používá při výrobě bezvaječných těstovin. Určitě jste se již s tímto názvem v obchodě setkali.

Žitná mouka se hodí pro přípravu chlebových kvasů, přidává se i do perníkových těst.

Kukuřičná, rýžová a bramborová mouka je nejvhodnější především pro alergiky, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Amarantová mouka se přidává do sušenek, pohanková tvoří základ pro kaše a extrudované výrobky.

Víte, po jaké mouce v kuchyni sáhnout, když vaříte nebo pečete?

Hrubá mouka se používá k vaření, nejčastěji se z ní připravují knedlíky, noky a těstoviny.

Polohrubá mouka je vhodná k pečení. Hladká, která je nejjemnější, se používá na některé moučníky, obalování, zásmažky (jíšky), k zahušťování.

Ještě se zmíníme o celozrnné mouce, ta je semletá z celého zrna (tedy včetně slupky a klíčku) a je cenná pro vyšší obsah vlákniny. Celozrnná mouka graham je charakteristická tím, že tvoří plynulý přechod mezi hrubou moukou a krupicí.

Bílou mouku můžeme uchovat až půl roku. Celozrnná a hnědá mouka je tučnější a vydrží jen dva měsíce.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur