Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Láska je tak málo nebezpečná, jako lžíce kyseliny sírové na lačný žaludek.
(Charles Baudelaire)

Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě...

Ivana Lochmanová
9. 5. 2006
Jak skladovat a uchovávat zeleninu? Pečlivě...Zelenina je výborná nejenom k jídlu, ale i jako vděčný objekt skladování. Pokud rádi skladujete, tak se zeleninou se opravdu vyřádíte. Je dobré ctít zásadu, že jeden špatný, zkažený kus, ať už jde o jakýkoli druh, může znehodnotit celou zásobu. Je to podobné jako v pracovním kolektivu, stačí jeden kverulant či patolízal a je po pohodě. Takže nabízíme pár rad, jak uchovat zeleninu v pořádku.

Brambory

Podívejme se na brambory, patří k nejčastější zelenině, kterou se vyplatí uskladnit. Brambory nesnášejí chlad ani teplo, v tomto ohledu jsou choulostivé. Ani světlo jim nedělá dobře. To potom zezelenají a solanin, který se v nich vytvoří, je zdraví škodlivý. Ideální místo pro dlouhodobý zimní spánek brambor je tmavý, suchý a chladný sklep, kde teplota osciluje mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia. Brambory si lebedí v dřevěných bednách, s tímto materiálem si rozumí. Pozor, aby teplota neklesla pod nulu, pak zmrznou a jsou nasládlé. Pokud je držíme tam, kde je vyšší teplo, jsou dezorientované a začnou brzy klíčit.

Mrkev, salát a spol.

Mrkev si potrpí na teplotu lehce nad nulou. Uskladníme ji v bedně s vlhkým pískem, kterou můžeme mít do prvních mrazíků i na balkóně. Pak je dobré cenný mrkvový poklad přenést do sklepa, máme-li ho. Písek vlhčíme. Hlavu však do něj nestrkáme, nejsme pštrosi.
Babičky a pratetičky si ověřily, že mrkev vydrží naživu i několik týdnů, pokud ji postříkáme vodou, v níž jsme vylouhovali slupku z cibule. Je to trochu alchymie, ale výsledek stojí za to.

Řepa si naopak lebedí v písku suchém. Ve vlhkém by zplesnivěla podobně jako třeba celer či petržel.

Pokud nám doma něco nečekaně zvadne (nemyslím v ložnici, ale tam, kde držíme zeleninu), pomůže voda s octem. Celerovou či petrželovou nať osvěžíme, když je vložíme do vody, kam jsme přidali pár kapiček octa.

hlávkovým salátem si nelamte hlavu. Smiřte se s tím, že čerstvý dlouho nevydrží. V suchu vadne, ve vlhku plesniví.

Povadlé listy vzpružíme před podáváním na talíř, pokud je opláchneme pod proudem teplé vody. Je to ale vhodné pouze ve stavu nejvyšší nouze. Ideální je zkonzumovat hlávkový salát čerstvý a příliš dlouho ho neskladovat.


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur