Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Chci žít, chci vidět, jak se střídá deštivé počasí se slunečnými dny… chci vidět, jak sílí kmeny stromů.
(Vladislav Vančura)

Pozor, dámy, s tuky opatrně!

Barbora Roháčová
5. 5. 2006
Pozor, dámy, s tuky opatrně!Uskladněním tuků nemáme na mysli to, že bychom na těle ukládali vrstvičky sádla a za žádnou cenu bychom se jich nechtěli zbavit. A teď k věci, tedy k takzvaným pochutinám:

Sůl skladujeme na suchém místě, i když původně pochází z mořské vody, jak všichni víme. Aby se v ní netvořily hrudky, tak je dobré dát na dno nádoby se solí kousek savého papíru, která bude pohlcovat vlhkost. Doporučuje se kupříkladu nepopsaný piják, je-li po ruce. Pozor, neplést piják, kam se vpíjel přebytečný inkoust, s pijanem, do nějž se vsakuje alkohol.

Savý papír je dobré čas od času v nádobě vyměnit, pijana, je-li v domácnosti, se raději zbavme okamžitě.

Aby sůl ve slánce zůstala kyprá a nevlhla, je dobré propašovat do slánky dvě zrnka rýže. Jednomu zrnku by bylo smutno a taky by nemuselo vlhko pojmout, proto dvě.

Sušené houby se nezkazí, pokud je uchováváme ve skleněných dózách se zabroušenou zátkou nebo šroubovacími víčky. Je to už taková vlastnost sušených hub, že také mají sklon natáhnout do sebe vláhu ze vzduchu. Sklo je před tím ochrání mnohem lépe než plátěný pytlík, jak dříve bývalo zvykem.

Pokud chceme houby zregenerovat natolik, abychom je při přípravě pokrmu mohli vydávat za čerstvé, tak je dobré namočit je předtím na delší dobu do mléka. Od čerstvých jsou pak co do chuti k nerozeznání.

Tuky jsou poměrně choulostivé, rychle se v teple kazí, proto jim nejvíce prospívá tma a chlad. Tedy chladnička. Jestliže se musíme obejít bez chladničky, zato si neumíme odepřít máslo nebo jiný rostlinný tuk, i to se dá vyřešit. Máslo vložíme do nádoby a tu pak ponoříme do hrnce se studenou vodou.

Babičky či pratety si dokázali poradit také tak, že máslo nařezaly na kousky, každý zabalily do alobalu a pak je ponořily do slané studené vody. Nesměly ovšem šetřit na soli, protože bylo záhodno vodu denně vyměňovat za čerstvou.

Olej si nejvíce hoví v tmavých lahvích. Nemá se rád se světlem. Pokud ho máte v čiré lahvi, je lepší ho přečerpat do tmavé nádoby. A držet ho pěkně v chladu.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur