Špagety
Barbora Roháčová
27. 4. 2009
Špagety pokaždé jinak
Špagety jsou vynikajícím obědem i večeří, která se nepřejí. Skvělé je, že ingredience se dají libovolně obměňovat. Na této pochoutce italského původu si smlsnou vegetariáni i jedlíci, co si bez sytějších přísad nedokážou představit svůj talíř.
Jak na to?
Špagety uvaříme takzvaně „na skus“. Dáváme pozor, abychom je nerozvařili, klidně je vypneme dřív, než jsou hotové, a necháme je ve vroucí vodě dojít a pak slejeme.
Mezitím si připravíme omáčku, kterou špagety přelejeme.
Varianta s cibulkou a šunkou
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme slaninu, šunku nebo uzené maso, taky nakrájené na drobné kostičky, a chvíli podusíme. Přilijeme kečup, promícháme a pak dáváme na talíř. Navrch posypeme tvrdým sýrem.
Další způsoby:
Špagety s česnekem
Česnek najemno utřeme, dáme na dno talíře, přidáme na plátky nakrájená rajčata. Vmícháme uvařené špagety, přidáme tuňáka v oleji (z konzervy), koření na špagety, důkladně promícháme. Navrch nasypeme nadrobno nakrájený sýr Niva. Je to moc dobré, kdo nemá rád česnek, může ho vynechat, jídlo i tak bude mít dobrou chuť.
Třetí způsob – se žampiony:
Na oleji zlehka orestujeme žampiony, zalijeme smetanou a přidáme vegetu nebo koření na špagety. Necháme chvíli prohřát, promícháme a pak vlejeme na špagety. Posypeme tvrdým sýrem a necháme si chutnat.
Špagety počtvrté jinak – zapečené
Do zapékací mísy dáme uvařené špagety, na ně položíme plátky kladenské pečeně, šunky nebo anglické slaniny, plátky sýra, opět dáme vrstvu špaget, zase dáme sýr,opět špagety, pak přijde druhá vrstva uzeniny a zakončíme špagetami. Nahoru přijde sýr a máslo. Zapečeme cca 45 minut.
To nejlepší na konec…
Uvařené špagety přelijeme roquefortovou omáčkou. Tu připravíme tak, že nadroboučko nakrájený plísňový sýr roquefort smícháme se šlehačkou, vymixujeme a lehce opepříme. Promícháme se špagetami a dáme na chvilku stranou, aby se omáčka vstřebala. Pak dáme na talíř, posypeme nadrobno nakrájenými rajčaty a posypeme bazalkou.
Tak si dobře pochutnejte – a jestli doma děláte jiné, vynikající špagety, podělte se s s ostatními!
27. 4. 2009

Špagety jsou vynikajícím obědem i večeří, která se nepřejí. Skvělé je, že ingredience se dají libovolně obměňovat. Na této pochoutce italského původu si smlsnou vegetariáni i jedlíci, co si bez sytějších přísad nedokážou představit svůj talíř.
Jak na to?
Špagety uvaříme takzvaně „na skus“. Dáváme pozor, abychom je nerozvařili, klidně je vypneme dřív, než jsou hotové, a necháme je ve vroucí vodě dojít a pak slejeme.
Mezitím si připravíme omáčku, kterou špagety přelejeme.
Varianta s cibulkou a šunkou
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme slaninu, šunku nebo uzené maso, taky nakrájené na drobné kostičky, a chvíli podusíme. Přilijeme kečup, promícháme a pak dáváme na talíř. Navrch posypeme tvrdým sýrem.
Další způsoby:
Špagety s česnekem
Česnek najemno utřeme, dáme na dno talíře, přidáme na plátky nakrájená rajčata. Vmícháme uvařené špagety, přidáme tuňáka v oleji (z konzervy), koření na špagety, důkladně promícháme. Navrch nasypeme nadrobno nakrájený sýr Niva. Je to moc dobré, kdo nemá rád česnek, může ho vynechat, jídlo i tak bude mít dobrou chuť.
Třetí způsob – se žampiony:
Na oleji zlehka orestujeme žampiony, zalijeme smetanou a přidáme vegetu nebo koření na špagety. Necháme chvíli prohřát, promícháme a pak vlejeme na špagety. Posypeme tvrdým sýrem a necháme si chutnat.
Špagety počtvrté jinak – zapečené
Do zapékací mísy dáme uvařené špagety, na ně položíme plátky kladenské pečeně, šunky nebo anglické slaniny, plátky sýra, opět dáme vrstvu špaget, zase dáme sýr,opět špagety, pak přijde druhá vrstva uzeniny a zakončíme špagetami. Nahoru přijde sýr a máslo. Zapečeme cca 45 minut.
To nejlepší na konec…
Uvařené špagety přelijeme roquefortovou omáčkou. Tu připravíme tak, že nadroboučko nakrájený plísňový sýr roquefort smícháme se šlehačkou, vymixujeme a lehce opepříme. Promícháme se špagetami a dáme na chvilku stranou, aby se omáčka vstřebala. Pak dáme na talíř, posypeme nadrobno nakrájenými rajčaty a posypeme bazalkou.
Tak si dobře pochutnejte – a jestli doma děláte jiné, vynikající špagety, podělte se s s ostatními!
Tweet |