Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Humor a vtip jsou příjemné a často mimořádně užitečné.
(Cicero)

Špagety

Barbora Roháčová
27. 4. 2009
ŠpagetyŠpagety pokaždé jinak

Špagety jsou vynikajícím obědem i večeří, která se nepřejí. Skvělé je, že ingredience se dají libovolně obměňovat. Na této pochoutce italského původu si smlsnou vegetariáni i jedlíci, co si bez sytějších přísad nedokážou představit svůj talíř.

Jak na to?

Špagety uvaříme takzvaně „na skus“. Dáváme pozor, abychom je nerozvařili, klidně je vypneme dřív, než jsou hotové, a necháme je ve vroucí vodě dojít a pak slejeme.

Mezitím si připravíme omáčku, kterou špagety přelejeme.

Varianta s cibulkou a šunkou

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme slaninu, šunku nebo uzené maso, taky nakrájené na drobné kostičky, a chvíli podusíme. Přilijeme kečup, promícháme a pak dáváme na talíř. Navrch posypeme tvrdým sýrem.

Další způsoby:

Špagety s česnekem

Česnek najemno utřeme, dáme na dno talíře, přidáme na plátky nakrájená rajčata. Vmícháme uvařené špagety, přidáme tuňáka v oleji (z konzervy), koření na špagety, důkladně promícháme. Navrch nasypeme nadrobno nakrájený sýr Niva. Je to moc dobré, kdo nemá rád česnek, může ho vynechat, jídlo i tak bude mít dobrou chuť.

Třetí způsob – se žampiony:

Na oleji zlehka orestujeme žampiony, zalijeme smetanou a přidáme vegetu nebo koření na špagety. Necháme chvíli prohřát, promícháme a pak vlejeme na špagety. Posypeme tvrdým sýrem a necháme si chutnat.

Špagety počtvrté jinak – zapečené

Do zapékací mísy dáme uvařené špagety, na ně položíme plátky kladenské pečeně, šunky nebo anglické slaniny, plátky sýra, opět dáme vrstvu špaget, zase dáme sýr,opět špagety, pak přijde druhá vrstva uzeniny a zakončíme špagetami. Nahoru přijde sýr a máslo. Zapečeme cca 45 minut.

To nejlepší na konec…

Uvařené špagety přelijeme roquefortovou omáčkou. Tu připravíme tak, že nadroboučko nakrájený plísňový sýr roquefort smícháme se šlehačkou, vymixujeme a lehce opepříme. Promícháme se špagetami a dáme na chvilku stranou, aby se omáčka vstřebala. Pak dáme na talíř, posypeme nadrobno nakrájenými rajčaty a posypeme bazalkou.

Tak si dobře pochutnejte – a jestli doma děláte jiné, vynikající špagety, podělte se s s ostatními!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka