Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Svolného osud vede, vzpurného vleče.
(Seneca)

Salato Italiano

Šmudlinka
19. 10. 2007
Salato ItalianoBáječný tip na nejen letní salát, který trošku voní po Itálii. Můžeme si ho udělat jak v zimě, tak v létě, všechny suroviny jsou dostupné po celý rok. Pravda, v zimě dražší…

Potřebujeme:

- ledový salát
- rajčata
- salátový okurek
- nakládané olivy
- olivový olej
- špetka koření na italské saláty či provensálské bylinky

Ledový salát roztrháme, přidáme nakrájená rajčata a okurky, okořeníme a přidáme nakrájené (či nekrájené) olivy. Nakonec zakapeme olivovým olejem. Nesolíme, protože nakládané olivy jsou slané dost.

Můžeme konzumovat hned, je báječně křehký.
Můžeme též konzumovat druhý den, salát má krásně prolnuté chutě.

A něco o olivách?

Olivy pocházejí ze stromu, který patří mezi nejstarší na světě. Běžně se olivovník dožívá až několika set let. Olivový olej je znám nejen z kuchyňského použití, ale je báječný i v kosmetice. Regeneruje suché vlasy i suchou pleť.
Obsahuje vitamíny A, E, D a antioxidanty, snižuje hladinu špatného cholesterolu a navíc vylepšuje hladinu cholesterolu dobrého. Pomáhá při žlučníkových obtížích, zácpě a podporuje správnou funkci metabolismu.

Vitamín E, který obsahuje v hojném množství, je známým antioxidantem a tak chrání před rakovinovým bujením. Pravý panenský olej má zlatozelenou barvu, typickou vůni, a lehce nahořklou velmi aromatickou chuť.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 626 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 25.04.2024 a svátek má Marek