Salato Italiano
Šmudlinka
19. 10. 2007
19. 10. 2007
Báječný tip na nejen letní salát, který trošku voní po Itálii. Můžeme si ho udělat jak v zimě, tak v létě, všechny suroviny jsou dostupné po celý rok. Pravda, v zimě dražší…
Potřebujeme:
- ledový salát
- rajčata
- salátový okurek
- nakládané olivy
- olivový olej
- špetka koření na italské saláty či provensálské bylinky
Ledový salát roztrháme, přidáme nakrájená rajčata a okurky, okořeníme a přidáme nakrájené (či nekrájené) olivy. Nakonec zakapeme olivovým olejem. Nesolíme, protože nakládané olivy jsou slané dost.
Můžeme konzumovat hned, je báječně křehký.
Můžeme též konzumovat druhý den, salát má krásně prolnuté chutě.
A něco o olivách?
Olivy pocházejí ze stromu, který patří mezi nejstarší na světě. Běžně se olivovník dožívá až několika set let. Olivový olej je znám nejen z kuchyňského použití, ale je báječný i v kosmetice. Regeneruje suché vlasy i suchou pleť.
Obsahuje vitamíny A, E, D a antioxidanty, snižuje hladinu špatného cholesterolu a navíc vylepšuje hladinu cholesterolu dobrého. Pomáhá při žlučníkových obtížích, zácpě a podporuje správnou funkci metabolismu.
Vitamín E, který obsahuje v hojném množství, je známým antioxidantem a tak chrání před rakovinovým bujením. Pravý panenský olej má zlatozelenou barvu, typickou vůni, a lehce nahořklou velmi aromatickou chuť.
Potřebujeme:
- ledový salát
- rajčata
- salátový okurek
- nakládané olivy
- olivový olej
- špetka koření na italské saláty či provensálské bylinky
Ledový salát roztrháme, přidáme nakrájená rajčata a okurky, okořeníme a přidáme nakrájené (či nekrájené) olivy. Nakonec zakapeme olivovým olejem. Nesolíme, protože nakládané olivy jsou slané dost.
Můžeme konzumovat hned, je báječně křehký.
Můžeme též konzumovat druhý den, salát má krásně prolnuté chutě.
A něco o olivách?
Olivy pocházejí ze stromu, který patří mezi nejstarší na světě. Běžně se olivovník dožívá až několika set let. Olivový olej je znám nejen z kuchyňského použití, ale je báječný i v kosmetice. Regeneruje suché vlasy i suchou pleť.
Obsahuje vitamíny A, E, D a antioxidanty, snižuje hladinu špatného cholesterolu a navíc vylepšuje hladinu cholesterolu dobrého. Pomáhá při žlučníkových obtížích, zácpě a podporuje správnou funkci metabolismu.
Vitamín E, který obsahuje v hojném množství, je známým antioxidantem a tak chrání před rakovinovým bujením. Pravý panenský olej má zlatozelenou barvu, typickou vůni, a lehce nahořklou velmi aromatickou chuť.
Tweet |