Kokos jako symbol Vánoc
Barbora Roháčová
20. 11. 2018
20. 11. 2018
Blíží se Vánoce, a tak si hospodyňky pořizují seznam toho, co budou muset nakoupit, aby vánoční cukroví bylo stejně dobré, ne-li lepší než vloni.
Jednou z nepostradatelných ingrediencí je kokos. Věděli jste, že kokos není ořech, ale ve skutečnosti jde o ovoce? Nicméně, na tom, kam ho botanici zařadili, až tak moc nezáleží.
Kokosový ořech zraje zhruba rok na kokosové palmě. Domorodci umí ze stromu zužitkovat prakticky vše, od dřeva, listů až po lahodné ořechy. Zatímco pro nás je kokosový ořech spíše určitým zpestřením, jsou země, kde kokosové ořechy tvoří podstatnou část jídelníčku.
A to je dobře, protože dužina obsahuje vitamíny řady B, céčko a vitamín E. Z minerálů tu najdeme vápník, hořčík, železo a draslík. Plus vlákninu a sacharidy. Zapomenout nelze ani na bílkoviny, ty potřebujeme v každém věku, a proteiny.
My v našem mírném klimatickém pásmu jsme zvyklí v době Vánoc hlavně na báječnou kokosovou moučku. Ta se přidává do cukroví nebo se do ní obaluje takzvané studené nepečené pečivo.
Z kokosu se také vyrábí kokosové mléko, kokosová mouka a kokosový olej, ale tyto produkty u nás zatím příliš nezdomácněly. Dají se ale sehnat ve specializovaných prodejnách.
zdroj foto: pixabay.com
Jednou z nepostradatelných ingrediencí je kokos. Věděli jste, že kokos není ořech, ale ve skutečnosti jde o ovoce? Nicméně, na tom, kam ho botanici zařadili, až tak moc nezáleží.
Kokosový ořech zraje zhruba rok na kokosové palmě. Domorodci umí ze stromu zužitkovat prakticky vše, od dřeva, listů až po lahodné ořechy. Zatímco pro nás je kokosový ořech spíše určitým zpestřením, jsou země, kde kokosové ořechy tvoří podstatnou část jídelníčku.
A to je dobře, protože dužina obsahuje vitamíny řady B, céčko a vitamín E. Z minerálů tu najdeme vápník, hořčík, železo a draslík. Plus vlákninu a sacharidy. Zapomenout nelze ani na bílkoviny, ty potřebujeme v každém věku, a proteiny.
My v našem mírném klimatickém pásmu jsme zvyklí v době Vánoc hlavně na báječnou kokosovou moučku. Ta se přidává do cukroví nebo se do ní obaluje takzvané studené nepečené pečivo.
Z kokosu se také vyrábí kokosové mléko, kokosová mouka a kokosový olej, ale tyto produkty u nás zatím příliš nezdomácněly. Dají se ale sehnat ve specializovaných prodejnách.
zdroj foto: pixabay.com
Tweet |