Jahody do kaše, knedlíků, na koláč i do mléka
Barbora Roháčová
21. 6. 2016
21. 6. 2016
Jsou nejenom mimořádně lahodné, ale i plné vitamínu C. Dle některých zdrojů ho obsahují dokonce víc než některé citrusové plody. Jahody současně obsahují minimum cukru, ačkoli nám často sladké připadají. Hledali byste v těchto šťavnatých plodech vápník, fosfor, železo nebo draslík? Ne? A přesto tam tyto minerály jsou.
Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně osvěží, neztloustneme po nich (pokud si je neposypeme vrchovatou lžičkou cukru) a také prospějí našim ledvinám.
Jahody je asi nejlepší jíst syrové. Za pravdu nám dají hlavně děti. Zrají v červnu, a tak jsou pro mnohé z nás spojeny ve vzpomínkách s koncem školního roku a začínajícími prázdninami.
Vynikající jsou ale také do koláče, na koktejl, do kynutých knedlíků nebo jako zpestření zmrzlinového poháru. Kdo má nadúrodu, může z nich doma připravit džem nebo domácí kompot. Jahody se snad nikomu nikdy nepřejí, ale přitom zasytí.
Můžete si klidně udělat krupicovou nebo ovesnou kaši, nahoře posypat kakaem a přidat jahody. Je to vynikající dobrota. Nemusíte kupovat žádné sladkosti, kde jsou ztužené tuky a cokoli dalšího, a přesto si vaše chuťové pohárky přijdou na své.
Jahody eliminují překyselené žaludek, pomáhají při ledvinových, močových nebo žlučníkových kamenech, ochrání nás před dnou a revmatismem. Samozřejmě za předpokladu, že je jíme častěji.
Čím dál více lidí zkouší pěstovat jahody na zahrádce nebo na balkonech panelákových bytů. Na malé, drobné jahůdky můžete narazit i v lese nebo na loukách. Natrhejte si lístečky a připravte si z nich lahodný jahodový čaj. Neodcházejte z lesa s prázdnou, ale pozor – doma nenechávejte listy jahodníku zapařit, buď je použijte rovnou nebo si je usušte.
Jestli vám rostou jahody na zahrádce, důkladně je před tím, než je sníte, umyjte. Byla by škoda, kdyby právě ledabyle umyté zahradní plody u vás vyvolaly toxoplazmózu. I když jste přesvědčeni, že nikdo ve vašem okolí kočky nemá a nechová, nespoléhejte na to.
Jahody jsou vhodné i pro diabetiky, kteří často nevědí, na jakém ovoci si pochutnat.
I zde ale platí, že bychom v tomto případě vše, co obsahuje cukr, byť v menším množství, konzumovat opatrně, s mírou a pokud si nejsme jisti, tak se raději zeptejme lékaře.
zdroj foto: pixabay.com
Protože v sobě skrývají hodně vody, tak v letních dnech příjemně osvěží, neztloustneme po nich (pokud si je neposypeme vrchovatou lžičkou cukru) a také prospějí našim ledvinám.
Jahody je asi nejlepší jíst syrové. Za pravdu nám dají hlavně děti. Zrají v červnu, a tak jsou pro mnohé z nás spojeny ve vzpomínkách s koncem školního roku a začínajícími prázdninami.
Vynikající jsou ale také do koláče, na koktejl, do kynutých knedlíků nebo jako zpestření zmrzlinového poháru. Kdo má nadúrodu, může z nich doma připravit džem nebo domácí kompot. Jahody se snad nikomu nikdy nepřejí, ale přitom zasytí.
Můžete si klidně udělat krupicovou nebo ovesnou kaši, nahoře posypat kakaem a přidat jahody. Je to vynikající dobrota. Nemusíte kupovat žádné sladkosti, kde jsou ztužené tuky a cokoli dalšího, a přesto si vaše chuťové pohárky přijdou na své.
Jahody eliminují překyselené žaludek, pomáhají při ledvinových, močových nebo žlučníkových kamenech, ochrání nás před dnou a revmatismem. Samozřejmě za předpokladu, že je jíme častěji.
Čím dál více lidí zkouší pěstovat jahody na zahrádce nebo na balkonech panelákových bytů. Na malé, drobné jahůdky můžete narazit i v lese nebo na loukách. Natrhejte si lístečky a připravte si z nich lahodný jahodový čaj. Neodcházejte z lesa s prázdnou, ale pozor – doma nenechávejte listy jahodníku zapařit, buď je použijte rovnou nebo si je usušte.
Jestli vám rostou jahody na zahrádce, důkladně je před tím, než je sníte, umyjte. Byla by škoda, kdyby právě ledabyle umyté zahradní plody u vás vyvolaly toxoplazmózu. I když jste přesvědčeni, že nikdo ve vašem okolí kočky nemá a nechová, nespoléhejte na to.
Jahody jsou vhodné i pro diabetiky, kteří často nevědí, na jakém ovoci si pochutnat.
I zde ale platí, že bychom v tomto případě vše, co obsahuje cukr, byť v menším množství, konzumovat opatrně, s mírou a pokud si nejsme jisti, tak se raději zeptejme lékaře.
zdroj foto: pixabay.com
Tweet |