Amarantová kaše
Helga
20. 12. 2015
Vynikající amarantová kaše vás zasytí, nepřiberete po ní, je rychle uvařená a hlavně velice zdravá. Kdo dosud amarant vnímal okrajově, má šanci vše napravit. Začněte kaší a uvidíte, že vám tato obilovina zachutná a pustíte se i do nějakých dalších experimentů.
Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle našich představ. K amarantovým vločkám lze přidat i vločky ovesné. Ideální jsou ty, co jsou už rozemleté, protože kaše bude dříve hotová. Pro vylepšení lze přidat i chia semínka nebo třeba i vločky pohankové.
Jakmile je kaše uvařená, ochutíme ji například agávovým nebo javorovým sirupem, posypeme kakaem, rozinkami nebo přidáme nastrouhané jablko, lžíci medu nebo jemně mleté oříšky. Záleží na Vašich chuťových preferencích a na tom, co zrovna máte po ruce.
Co je to amarant:
Amarant je prastará obilovina, která je paradoxně nazývána obilovinou třetího tisíciletí. Ideální pro vegany, neboť je zdrojem bílkovin. A také pro osoby trpící celiakií, sportovce, rekonvalescenty a děti.
Amarant známe také pod názvem laskavec.
Z toho je patrné, jak tělu prospívá :-)
Neobsahuje lepek. Amarant je bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na nenasycené mastné kyseliny.
Díky unikátní skladbě sacharidů (téměř neobsahuje jednoduché cukry, tzv. monosacharidy) je vhodný i pro diabetiky.
Obsahuje vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, měď a vitamíny B1 a B2, E a vitamín C. Zrno amarantu je 3x bohatší na vlákninu než zrno pšenice. Snižuje hladinu cholesterolu a působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Za zmínku stojí kromě amarantového zrna i olej.
Amarantový olej obsahuje velké množství skvalenu – ten dokáže náš imunitní systém povzbudit do té míry jako málokterý další druh obiloviny.
Amarantové vločky se dají koupit v prodejnách se zdravou výživou. Jejich cena sice může připadat někomu relativně vyšší, ovšem když přihlédneme k jejich zdravotnímu účinku a k faktu, že kaši lze „nastavit“ ovesnými nebo pšeničnými či jinými vločkami, určitě stojí za to si ji koupit.
Přejeme dobrou chuť :-)
Zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=68915&picture=lzice-s-granulovanou-kavu
20. 12. 2015

Příprava kaše je velice jednoduchá: do hrnce dáme mléko, vsypeme amarantové vločky a vaříme tak dlouho, dokud kaše není podle našich představ. K amarantovým vločkám lze přidat i vločky ovesné. Ideální jsou ty, co jsou už rozemleté, protože kaše bude dříve hotová. Pro vylepšení lze přidat i chia semínka nebo třeba i vločky pohankové.
Jakmile je kaše uvařená, ochutíme ji například agávovým nebo javorovým sirupem, posypeme kakaem, rozinkami nebo přidáme nastrouhané jablko, lžíci medu nebo jemně mleté oříšky. Záleží na Vašich chuťových preferencích a na tom, co zrovna máte po ruce.
Co je to amarant:
Amarant je prastará obilovina, která je paradoxně nazývána obilovinou třetího tisíciletí. Ideální pro vegany, neboť je zdrojem bílkovin. A také pro osoby trpící celiakií, sportovce, rekonvalescenty a děti.
Amarant známe také pod názvem laskavec.
Z toho je patrné, jak tělu prospívá :-)
Neobsahuje lepek. Amarant je bohatý na vlákninu, bílkoviny a také na nenasycené mastné kyseliny.
Díky unikátní skladbě sacharidů (téměř neobsahuje jednoduché cukry, tzv. monosacharidy) je vhodný i pro diabetiky.
Obsahuje vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, měď a vitamíny B1 a B2, E a vitamín C. Zrno amarantu je 3x bohatší na vlákninu než zrno pšenice. Snižuje hladinu cholesterolu a působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Za zmínku stojí kromě amarantového zrna i olej.
Amarantový olej obsahuje velké množství skvalenu – ten dokáže náš imunitní systém povzbudit do té míry jako málokterý další druh obiloviny.
Amarantové vločky se dají koupit v prodejnách se zdravou výživou. Jejich cena sice může připadat někomu relativně vyšší, ovšem když přihlédneme k jejich zdravotnímu účinku a k faktu, že kaši lze „nastavit“ ovesnými nebo pšeničnými či jinými vločkami, určitě stojí za to si ji koupit.
Přejeme dobrou chuť :-)
Zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=68915&picture=lzice-s-granulovanou-kavu
Tweet |