Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Žena odpustí všechno kromě toho, že nevzbudila touhu.
(Jean Jack Rousseau)

Cukr? Za vším hledej ženu!

V.
5. 10. 2015
Cukr? Za vším hledej ženu!Sypeme ho často bezmyšlenkovitě do šálku s kávou, přidáváme do moučníků a občas se děsíme toho, že po něm tloustneme. Jen málokdo si ho umí stoprocentně odepřít, i když se mu často říká „bílý zabiják“.

Cukr. Dnes už nám ani nepřijde, že kdysi dávno to byla velice vzácná surovina. Historie výroby cukru je bohatá a zajímavá a než se natrvalo usadil v našich cukřenkách, musel urazit dlouhou, dobrodružnou cestu.

Cukr se nejprve vyráběl z cukrové třtiny, jejíž domovinou byla především exotická Indie.

Domorodci, kteří žvýkali stonky cukrové třtiny, vypozorovali, že má příjemnou, sladkou chuť. Cukr je dnes nejoblíbenější a nejužívanější sladidlo, nicméně svého času to bylo luxusní, nedostatkové zboží, uznávaná medicína pro bohaté i důležité platidlo. Do té doby, než se začalo s jeho výrobou, se místo sladidla nejčastěji používal med. Nikdy ho však nebylo dost pro všechny.

První továrnu na výrobu cukru vystavěli podle historických pramenů Arabové na ostrově Kréta před zhruba tisíci lety. Číňané však nezůstávají pozadu a tvrdí, že to byli právě oni, kdo vůbec poprvé z cukrové třtiny cukr vyrobil.

Italské Benátky, dnes synonymum pro město protkané vodními kanály a gondolami, byly v 15. století z pohledu výroby cukru nejdůležitějším centrem v Evropě.

Ke konci 15. století se cukrová třtina dostává i na území Karibiku. Zásluhu na tom neměl nikdo jiný než slavný cestovatel Kryštof Kolumbus. Ten na svou výpravu v roce 1493 přibalil i křehké rákosovité rostlinky třtiny, které se v úrodných půdách Karibiku, konkrétně na území dnešní Haiti a Dominikánské republiky, rychle ujaly a začalo se jim tu velmi dobře dařit. Amerika tak dostala do vínku vzácný, sladký dar…

V první polovině 18. století nastal z pohledu výroby cukru zásadní zvrat: začal se totiž připravovat i z cukrové řepy. Navzdory tomuto příznivému faktu si i v této době stále držel přízvisko „bílé zlato“, pořád to bylo nedostatkové zboží. Ke konci 18. století už cukrová řepa třtinu z hlediska použití v mnoha oblastech prakticky vytlačila na okraj. Je to logické, řepa je skromnější rostlina a nepotřebuje tak náročné klimatické podmínky.

Ani Češi se nenechali zahanbit a zapsali se významně do historie výroby cukru – vždyť první kostku cukru na světě vyrobil v roce 1842 Jakub Kryštof Rad v Dačicích.

Podle historických zápisů se totiž Radova manželka nešťastně zranila při manipulaci s homolí cukru a nabádala manžela, aby vymyslel praktičtější tvar. Stalo se. Inu, jak se říká, za vším hledej ženu! V tomto případě ji najdeme i za obyčejnou, sladkou kostkou cukru…

zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=107979&picture=cukr-v-misce
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 001 den v provozu
• 4 936 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman