Kandys – lepší než bílý cukr
Jana Kučerová
14. 6. 2014
14. 6. 2014
Vypadá jako kousek jantaru. A přitom je to cukr.
Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.
Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost klasickému, sypkému cukru, protože se rychleji rozpouští. Zajímavé je, že zatím se s cukrem kandys v cukrárnách a kavárnách příliše nesladí, setkáte se s ním, zejména v menších městech, výjimečně. V regálech obchodů se už ale objevuje a je to dobře.
Jeho výhodou je, že překyseluje méně než kandys bílý. Takže je zdravější, i když, co si budeme povídat, cukr zůstane vždy cukrem a dnes už jsou zajímavější způsoby, jak si osladit nápoj. Stévie má naprosté minimum kalorií, netloustne se po ní, dá se běžně sehnat v zahradnictví, proto si ji můžete vypěstovat i doma.
Někteří rodiče dávají kandys cucat dětem, ale nedělá to dobře jejich zoubkům a hlavně je nutné dávat pozor, aby mrňatům nezaskočil. „Připadá mi to jako lepší volba mezi cukrem a bonbóny, které obsahují barviva a další ne dvakrát žádoucí látky,“ vysvětluje pětatřicetiletá Kristýna. „Kandys je sladký a mému sedmiletému synovi chutná. Navíc se kandys rozpouští opravdu pomalu, takže klukovi déle vydrží. Bonbóny se dají rozkousat a to vede děti k tomu, že chtějí za chvíli další.“
Necháme na vás, jestli budete kandysem sladit nebo ho dáte dětem (pokud nepatříte k těm, co nejsou zastánci dětského mlsání), ale za zkoušku rozhodně stojí. Zapomeňte však na to, že ho použijete například při pečení, tady je nutné spoléhat na klasický sypký cukr krystal.
Zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=29929&picture=cukr-caj
Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.
Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost klasickému, sypkému cukru, protože se rychleji rozpouští. Zajímavé je, že zatím se s cukrem kandys v cukrárnách a kavárnách příliše nesladí, setkáte se s ním, zejména v menších městech, výjimečně. V regálech obchodů se už ale objevuje a je to dobře.
Jeho výhodou je, že překyseluje méně než kandys bílý. Takže je zdravější, i když, co si budeme povídat, cukr zůstane vždy cukrem a dnes už jsou zajímavější způsoby, jak si osladit nápoj. Stévie má naprosté minimum kalorií, netloustne se po ní, dá se běžně sehnat v zahradnictví, proto si ji můžete vypěstovat i doma.
Někteří rodiče dávají kandys cucat dětem, ale nedělá to dobře jejich zoubkům a hlavně je nutné dávat pozor, aby mrňatům nezaskočil. „Připadá mi to jako lepší volba mezi cukrem a bonbóny, které obsahují barviva a další ne dvakrát žádoucí látky,“ vysvětluje pětatřicetiletá Kristýna. „Kandys je sladký a mému sedmiletému synovi chutná. Navíc se kandys rozpouští opravdu pomalu, takže klukovi déle vydrží. Bonbóny se dají rozkousat a to vede děti k tomu, že chtějí za chvíli další.“
Necháme na vás, jestli budete kandysem sladit nebo ho dáte dětem (pokud nepatříte k těm, co nejsou zastánci dětského mlsání), ale za zkoušku rozhodně stojí. Zapomeňte však na to, že ho použijete například při pečení, tady je nutné spoléhat na klasický sypký cukr krystal.
Zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=29929&picture=cukr-caj
Tweet |