Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Vzdělání umožňuje člověku zlobit se nad věcmi ve všech koutech světa.
(Mark Twain)

Kandys – lepší než bílý cukr

Jana Kučerová
14. 6. 2014
Kandys – lepší než bílý cukrVypadá jako kousek jantaru. A přitom je to cukr.

Hnědý kandys je velice zajímavé sladidlo. Vyrábí se krystalizací obrovského množství cukerného roztoku. A kdo chce hnědý (kandys totiž existuje i bílý), tak použije pro výrobu z karamelizovaného cukru, tedy takového, který se zahřeje.

Výborně se hodí do silných čajů, ale i do kávy. Pokud ale spěcháte, dejte raději přednost klasickému, sypkému cukru, protože se rychleji rozpouští. Zajímavé je, že zatím se s cukrem kandys v cukrárnách a kavárnách příliše nesladí, setkáte se s ním, zejména v menších městech, výjimečně. V regálech obchodů se už ale objevuje a je to dobře.

Jeho výhodou je, že překyseluje méně než kandys bílý. Takže je zdravější, i když, co si budeme povídat, cukr zůstane vždy cukrem a dnes už jsou zajímavější způsoby, jak si osladit nápoj. Stévie má naprosté minimum kalorií, netloustne se po ní, dá se běžně sehnat v zahradnictví, proto si ji můžete vypěstovat i doma.

Někteří rodiče dávají kandys cucat dětem, ale nedělá to dobře jejich zoubkům a hlavně je nutné dávat pozor, aby mrňatům nezaskočil. „Připadá mi to jako lepší volba mezi cukrem a bonbóny, které obsahují barviva a další ne dvakrát žádoucí látky,“ vysvětluje pětatřicetiletá Kristýna. „Kandys je sladký a mému sedmiletému synovi chutná. Navíc se kandys rozpouští opravdu pomalu, takže klukovi déle vydrží. Bonbóny se dají rozkousat a to vede děti k tomu, že chtějí za chvíli další.“

Necháme na vás, jestli budete kandysem sladit nebo ho dáte dětem (pokud nepatříte k těm, co nejsou zastánci dětského mlsání), ale za zkoušku rozhodně stojí. Zapomeňte však na to, že ho použijete například při pečení, tady je nutné spoléhat na klasický sypký cukr krystal.

Zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=29929&picture=cukr-caj

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 620 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 20.04.2024 a svátek má Marcela