Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Pracuj na tom, aby se tvé myšlenky očistily. Nebudeš-li mít špatné myšlenky, nebudeš ani konat špatné skutky.
(Konfucius)

K obědu syrové ústřice? Jen přes mou mrtvolu!

Vanda Švehlová
23. 7. 2022
K obědu syrové ústřice? Jen přes mou mrtvolu!Mám je koupit? Nemám je koupit? V obchodě mi padly do oka ústřice. Uvědomila jsem si, že o nich vlastně nic moc nevím, že netuším, jak je připravit, a jediné, o čem jsem nepochybovala, byla informace, že tito měkkýši údajně působí jako výborné afrodisiakum.

Jak tedy na ně? V první řadě je asi dobré si uvědomit (nebo si pouze připomenout), že ústřice se dají jíst syrové nebo vařené.

Zatímco ve světě patří ústřice k lahůdkám, které buď téměř zlidověly nebo se konzumují když ne ve velkém, tak rozhodně častěji a ve větším množství než v Čechách. Pro nás je to stále velmi exotický a nepříliš rozšířený pokrm. Nejjistější, co můžete udělat, je, že si dáte ústřice v restauraci, abyste tušili, jakou mají mít vlastně chuť, a nebáli se případně doma experimentovat. Jste-li v nějaké přímořské zemi, kde se ústřice chovají ve velkém, navštivte ústřicový bar, nejsou ničím výjimečným, naopak, patří do sítě místního pohostinství.

Na světě existují velké farmy, kde se tito měkkýši chovají. K zemím, které produkují nejvíce ústřic, patří například Spojené státy, Austrálie, Kanada či Nový Zéland. Chovají se také v Jadranu. Ne každý z nás se dostane do zahraničí, aby si na téhle dobrotě, právě vytažené z vody, vzápětí pochutnal. Dnes se dají ústřice sehnat i v našich obchodech.

Jak vlastně ústřice chutnají? A páchnou po rybině? Tyto otázky napadly snad každého z nás, kdo o gurmánských požitcích, spojených s pojídáním ústřic, kdy slyšel, ale zatím neměl buď odvahu nebo příležitost. Někdo přirovnává jejich chuť k oříškům, kupříkladu k mandlím. Zajímavé je, že labužníci doporučují servírovat střice vždy s citrónem či limetkou a bílým pečivem. A podává se k nim bílé víno, to je k nim hodí.

Ústřice mají jedno z nejvýživnějších mas. Labužníci je jedí zásadně syrové, vycucnuté ze skořápky (tu je nutné otevřít speciálním ústřicovým nožem), pokapané již zmiňovaným citronem. Průměrný jedlík spořádá tak šest ústřic. Kdo si netroufá na syrové exempláře, může si je dopřát buď vařené, jak již bylo řečeno, nebo různě upravené, například v aspiku, fritované, marinované či blanšírované. Z těchto měkkýšů se také připravuje polévka.

Pěstitelé ústřic většinou neopomenou zdůraznit, že ústřice působí blahodárně na mužskou potenci. Dodejme ještě, že ústřice obsahují některé důležité prvky, jako například sodík, vápník, draslík, jód, železo, mangan, zinek či měď, a také vitamíny řady B.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 620 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav