Sumec – recept, který zvládne každý, plus pár zajímavostí navrch
Venušanka
14. 10. 2021
14. 10. 2021
Sumec je vynikající ryba, chutí tak trochu připomínající kapra. Filety nemají moc kostí, úprava je snadná a kdo má mikrovlnku, bude mít vynikající oběd za chvilku hotový. Přinášíme recept – lehký, dietní, rychlý, chutný.
Potřebujeme:
- filety ze sumce
- citronovou šťávu, sůl, grilovací koření na ryby
- rajčata (stačí 1 velké nebo 2 menší na 2 dospělé porce)
- pórek nebo řapíkatý celer
Filety opláchneme, vložíme do zapékací misky. Jemně osolíme, přidáme grilovací koření a tepelně upravíme. Ještě než budou filety grilované, přidáme rajčata nakrájená na dílky a pórek nakrájený na kolečka. Opět grilujeme. Než maso dáme na talíř, doporučujeme pokapat citronovou šťávou.
Jako příloha se hodí rýže (my měli například rýži a pohanku v poměru 1:1) nebo brambory polité máslem, vynikající je i bramborová kaše.
Jinak rybu můžeme upravit a zeleninu dát na talíř ještě syrovou, jako klasickou přílohu. My si k té grilované dali ještě sterilovanou červenou řepu, která má vynikající jemně nasládlou chuť a zároveň říz.
Dobrou chuť!
A ještě pár zajímavostí o sumci:
Je to největší sladkovodní ryba, která žije v Evropě. Mezi rybáři je velmi oblíbený, protože ulovit ho je umění, takže kdo uloví sumce, je to mezi rybáři považováno za trofej. Sumec se ve volné přírodě dožívá až úctyhodných 40 let. Je to ryba teplomilná, která upadá do zimního spánku. Lze ji najít i v českých řekách.
Nemá šupiny a charakteristické jsou pro ni dlouhé „vousy“. Kromě člověka nemá prakticky žádného nepřítele, je to rozený predátor.
Hmotnost dospělého jedince se pohybuje okolo 8 – 20 kg.
A čím se sumec živí? Nejprve zooplanktonem, ale když je větší, tak si troufne i namenší ryby nebo žáby, hlodavce nebo si pochutná na mláďatech vodních ptáků. Velcí sumci, kteří dosahují délky až 100 – 150 cm, si poradí i s menšími druhy kachen, ondater nebo i větších ryb. Svoji potravu doslova nasávají zvláštním a pro ně charakteristickým pohybem.
A ještě si zavzpomínejme na písničku Kolej Yesterday, kterou zpívá Michal Prokop a kde se sumec také vyskytuje:
Tenkrát hochu ještě ozáření
hrozilo leda od slunce
a byly řeky po setmění
a byly řeky po setmění
kde jsi moh čekat na sumce
A pak je hodit na olej
jó to je dávno Yesterday
Yesterday
Potřebujeme:
- filety ze sumce
- citronovou šťávu, sůl, grilovací koření na ryby
- rajčata (stačí 1 velké nebo 2 menší na 2 dospělé porce)
- pórek nebo řapíkatý celer
Filety opláchneme, vložíme do zapékací misky. Jemně osolíme, přidáme grilovací koření a tepelně upravíme. Ještě než budou filety grilované, přidáme rajčata nakrájená na dílky a pórek nakrájený na kolečka. Opět grilujeme. Než maso dáme na talíř, doporučujeme pokapat citronovou šťávou.
Jako příloha se hodí rýže (my měli například rýži a pohanku v poměru 1:1) nebo brambory polité máslem, vynikající je i bramborová kaše.
Jinak rybu můžeme upravit a zeleninu dát na talíř ještě syrovou, jako klasickou přílohu. My si k té grilované dali ještě sterilovanou červenou řepu, která má vynikající jemně nasládlou chuť a zároveň říz.
Dobrou chuť!
A ještě pár zajímavostí o sumci:
Je to největší sladkovodní ryba, která žije v Evropě. Mezi rybáři je velmi oblíbený, protože ulovit ho je umění, takže kdo uloví sumce, je to mezi rybáři považováno za trofej. Sumec se ve volné přírodě dožívá až úctyhodných 40 let. Je to ryba teplomilná, která upadá do zimního spánku. Lze ji najít i v českých řekách.
Nemá šupiny a charakteristické jsou pro ni dlouhé „vousy“. Kromě člověka nemá prakticky žádného nepřítele, je to rozený predátor.
Hmotnost dospělého jedince se pohybuje okolo 8 – 20 kg.
A čím se sumec živí? Nejprve zooplanktonem, ale když je větší, tak si troufne i namenší ryby nebo žáby, hlodavce nebo si pochutná na mláďatech vodních ptáků. Velcí sumci, kteří dosahují délky až 100 – 150 cm, si poradí i s menšími druhy kachen, ondater nebo i větších ryb. Svoji potravu doslova nasávají zvláštním a pro ně charakteristickým pohybem.
A ještě si zavzpomínejme na písničku Kolej Yesterday, kterou zpívá Michal Prokop a kde se sumec také vyskytuje:
Tenkrát hochu ještě ozáření
hrozilo leda od slunce
a byly řeky po setmění
a byly řeky po setmění
kde jsi moh čekat na sumce
A pak je hodit na olej
jó to je dávno Yesterday
Yesterday
Tweet |