Kuskus místo rýže. A nevaří se!
Blanka
16. 9. 2012
16. 9. 2012
Je to vynikající příloha z tvrdozrnné pšenice.
Tedy žádná slovní hříčka, jak jsem si myslela, když jsem před mnoha lety ve vegetariánské restauraci na jídelním lístku tohle slovíčko poprvé četla.
Kuskusem se dají výborně nahradit brambory, které nejsou až tak zdravé, ale především rýže nebo těstoviny.
Přidává se, hlavně v cizích zemích, i do zeleninových pokrmů nebo se připravuje jako sladké jídlo. U nás zatím v restauracích se zdravou výživou tyhle sladké varianty příliš nezdomácněly.
Výhoda kuskusu?
Kromě důležitých složek tento pokrm skvěle zasytí. A pozor, kdo spěchá a nemá čas na vaření, bude nadšený! Kuskus se totiž nevaří. Připravuje se tak, že se zalije vroucí vodou a pak se přebytečná voda slije. Někdo ho také přelije vařícím pokrmem (nebo ho jednoduše do žhavého, z plotny staženého pokrmu přimíchá). Ale mně se osvědčilo ho spíše vložit na necelou minutku do vroucí vody, kterou jsem už vypnula, a pak hned přecedit. Nenechávejte ho déle, aby neztratil nic ze svých hodnot důležitých pro naše zdraví!
Proč jíst kuskus?
Za prvé je to příjemné oživení našeho jídelníčku. Za druhé je velmi zdravý a je ideální náhradou za rýži a těstoviny. Za třetí ho nemusíte tepelně upravovat a tím získáte čas a šetříte energii.
Jak kuskus vypadá?
Jsou to maličké tvrdé, jakoby slisované sušené kuličky, které jsou připravené z pšenice nebo prosa. Do Evropy se dostaly ze severní Afriky.
Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny,vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.
Nebojte se používat kuskus a zařaďte ho do jídelníčku, i když máte malé děti. Čím dříve si zvyknou, tím lépe. Starší lidé mívají k této potravině nedůvěru. Sáhnou po drahých bramborách nebo rýži, jí hodně knedlíků. Ne že by kuskus byl úplně levná záležitost, ale rozhodně stojí za to si ho aspoň jednou za čas dopřát!
Tedy žádná slovní hříčka, jak jsem si myslela, když jsem před mnoha lety ve vegetariánské restauraci na jídelním lístku tohle slovíčko poprvé četla.
Kuskusem se dají výborně nahradit brambory, které nejsou až tak zdravé, ale především rýže nebo těstoviny.
Přidává se, hlavně v cizích zemích, i do zeleninových pokrmů nebo se připravuje jako sladké jídlo. U nás zatím v restauracích se zdravou výživou tyhle sladké varianty příliš nezdomácněly.
Výhoda kuskusu?
Kromě důležitých složek tento pokrm skvěle zasytí. A pozor, kdo spěchá a nemá čas na vaření, bude nadšený! Kuskus se totiž nevaří. Připravuje se tak, že se zalije vroucí vodou a pak se přebytečná voda slije. Někdo ho také přelije vařícím pokrmem (nebo ho jednoduše do žhavého, z plotny staženého pokrmu přimíchá). Ale mně se osvědčilo ho spíše vložit na necelou minutku do vroucí vody, kterou jsem už vypnula, a pak hned přecedit. Nenechávejte ho déle, aby neztratil nic ze svých hodnot důležitých pro naše zdraví!
Proč jíst kuskus?
Za prvé je to příjemné oživení našeho jídelníčku. Za druhé je velmi zdravý a je ideální náhradou za rýži a těstoviny. Za třetí ho nemusíte tepelně upravovat a tím získáte čas a šetříte energii.
Jak kuskus vypadá?
Jsou to maličké tvrdé, jakoby slisované sušené kuličky, které jsou připravené z pšenice nebo prosa. Do Evropy se dostaly ze severní Afriky.
Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny,vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor.
Nebojte se používat kuskus a zařaďte ho do jídelníčku, i když máte malé děti. Čím dříve si zvyknou, tím lépe. Starší lidé mívají k této potravině nedůvěru. Sáhnou po drahých bramborách nebo rýži, jí hodně knedlíků. Ne že by kuskus byl úplně levná záležitost, ale rozhodně stojí za to si ho aspoň jednou za čas dopřát!
Tweet |