Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Říká se, že láska je slepá, ale já jsem se setkal s velkým množstvím zamilovaných dvojic, které kolem sebe viděly dvojnásob více, než jsem byl schopen vidět já.
(Joseph Billings)

Čočka

Stanislava Jarolímková
30. 9. 2009
ČočkaČočka patří do čeledi bobovitých, pro potravinářské účely se používá čočka jedlá.

Její příznivé účinky na lidský organismus prokázaly zkušenosti získávané po staletí. Například v 18. století ji někteří lékaři doporučovali jako lék pro děti, které onemocněly spalničkami či neštovicemi, nebo ji považovali za prostředek vyvolávající pocení.

Lidové léčitelství doporučovalo odvar ze semene smíchaný s olejem a špetkou soli na podporu látkové výměny, vařená a rozmačkaná čočka se přikládala na krvácející rány, smíchaná s moukou uklidňovala bolestivá místa při dně a uvařená v octě příznivě působila na otoky.

Dnes se hovoří o tom, že je vhodná pro krvetvorbu, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Stejně jako ostatní luštěniny je zakázána při onemocnění hepatitidou a při onemocnění ledvin vyžadujícím bezpurinovou dietu.

Čočka je prospěšná tím, že obsahuje vitamíny, z minerálních látek vápník,železo, draslík a zinek, stejně jako hodnotné bílkoviny a sacharidy včetně vlákniny. Díky sacharidům je sytivá.

Dnes najdeme na trhu nejen čočku hnědou, ale i zelenou, žlutou a červenou. V Indii se prý pěstuje více než padesát druhů čočky.

I když se o červené čočce hovoří jako o luštěnině nejsnáze stravitelné a vhodné pro lidi s narušeným trávením a pro děti, i ona – byť méně, nadýmá.

Nadýmavost čočky zredukujeme třemi způsoby:

- máčíme ji, čímž ji zároveň zbavíme lektinů a oligosacharidů

- přidáváme k ní bylinky, které nadýmání částečně odstraňují, tj. majoránku, saturejku, kmín, bazalku či fenykl

- pasírujeme ji nebo mixujeme.

Lidé s citlivým trávením by neměli čočku kombinovat v jednom pokrmu s dalšími luštěninami ani s potravinami obsahujícími živočišné bílkoviny (uzeninami, vejci).

zdroj: kniha Jak připravovat obiloviny, luštěniny, semena a ořechy, autor Stanislava Jarolímková, vydavatelství Motto

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka