Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Lékařská věda dosáhla takového pokroku, že nikdo na světě už není zdráv.
(Aldous Huxley)

Krémová dýňová polévka

Zuzana
26. 10. 2021
Krémová dýňová polévkaPodzim zlátne, a tak proč si nedopřát polévku ze zlatavé dýně? Je lahodná a neznám nikoho, komu by nezachutnala.

Potřebujeme:
1 kg oranžové dýně, 300 g brambor typu B či C, 2 středně velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 menší mrkve, 1,75 litru kuřecího vývaru, 3 až 4 polévkové lžíce másla, případně trochu soli či špetička pepře

Dýni zbavíme slupky a semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky. Mrkev také oškrábeme a nastrouháme. Cibuli i česnek oloupeme.

Nejprve necháme v hrnci, kde polévku připravíme, zpěnit máslo. Přidáme ndrobno nakrájenou cibulku (musí zesklovatět) a nadrobno utřený česnek. Přidáme dýni, brambory a mrkev a povaříme za občasného míchání zhruba 5 minut. Teprve pak zeleninu zalijeme teplým kuřecím vývarem a povaříme, dokud zelenina nezměkne. Necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Kdo chce, může chuť před podáváním zjemnit zakysanou smetanou. Výborná je s tmavým chlebem, můžeme ale přikusovat i celozrnné pečivo.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 619 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav