Pravá maďarská zelňačka
Helena
10. 8. 2021
10. 8. 2021
Zelňačka a recept na ni, který má kořeny až v Maďarsku. Kdo ochutnal, olizoval se a nedá na ni dopustit.
Je to naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dobře se po ní tráví. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, tedy moje babička.
Zelňačku děláme u nás doma často, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji už celé léta od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.
Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme:
1 sklenice sterilovaného zelí (v poslední době dáváme přednost zelí kysanému v sáčcích, výborná je značka Samira), čerstvé nebo sušené houby, čabajskou klobásu, menší lžíci vepřového sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín.
Na zavářku si připravte: 1 vejce, polohrubou mouku – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo. Moučíme často, aby nevznikly velké hroudy.
Zelí slejeme a propláchneme, když nechceme, aby to bylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři, čtyři větší stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly, ale nutné to není).
Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky.
Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.
Kdo si potrpí na hustší polévky, může na sádle zpěnit cibulku a pak zaprášit moukou. To pak vmíchá do polévky (pozor ale na hrudky!).
Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká. Pak přidáme do polévky.
Čerstvý salát od George Hodan
Je to naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dobře se po ní tráví. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, tedy moje babička.
Zelňačku děláme u nás doma často, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji už celé léta od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.
Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme:
1 sklenice sterilovaného zelí (v poslední době dáváme přednost zelí kysanému v sáčcích, výborná je značka Samira), čerstvé nebo sušené houby, čabajskou klobásu, menší lžíci vepřového sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín.
Na zavářku si připravte: 1 vejce, polohrubou mouku – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo. Moučíme často, aby nevznikly velké hroudy.
Zelí slejeme a propláchneme, když nechceme, aby to bylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři, čtyři větší stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly, ale nutné to není).
Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky.
Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.
Kdo si potrpí na hustší polévky, může na sádle zpěnit cibulku a pak zaprášit moukou. To pak vmíchá do polévky (pozor ale na hrudky!).
Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká. Pak přidáme do polévky.
Čerstvý salát od George Hodan
Tweet |