Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Akceptuji chaos, jen nevím, zda on akceptuje mě.
(Bob Dylan)

Pravá maďarská zelňačka

Helena
5. 2. 2013
Pravá maďarská zelňačkaZelňačka a recept na ni, který má kořeny až v Maďarsku. Kdo ochutnal, olizoval se a nedá na ni dopustit.

Je to naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dobře se po ní tráví. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, tedy moje babička.

Zelňačku děláme u nás doma často, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji už celé léta od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.

Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme:

1 sklenice sterilovaného zelí (v poslední době dáváme přednost zelí kysanému v sáčcích, výborná je značka Samira), čerstvé nebo sušené houby, čabajskou klobásu, menší lžíci vepřového sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín.

Na zavářku si připravte: 1 vejce, polohrubou mouku – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo. Moučíme často, aby nevznikly velké hroudy.

Zelí slejeme a propláchneme, když nechceme, aby to bylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři, čtyři větší stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly, ale nutné to není).

Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky.

Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.

Kdo si potrpí na hustší polévky, může na sádle zpěnit cibulku a pak zaprášit moukou. To pak vmíchá do polévky (pozor ale na hrudky!).

Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká. Pak přidáme do polévky.

Čerstvý salát od George Hodan



          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur