Dýňová krémová polévka
Barbora
23. 10. 2011
Zahoďte zábrany, pokud jste odkojeni bramboračkou nebo nudlovou polévkou, a zkuste využít darů podzimu. Dýně je zatím stále nedoceněná surovina. Pro začátek doporučujeme zkusit jednoduchou polévku.
Na přípravu potřebujeme:
- 1 menší dýni Hokaido (vybíráme takovou, která není zejména u stopky nahnilá – někdy je v obchodě problém narazit na správnou velikost nebo kvalitu, protože zatím ji lidé stále kupují převážně jako dekoraci místo surovinu, a tak nemusí jít všude dobře na odbyt)
- 2 menší brambory
- 2 větší stroužky česneku
- 1 cibuli
Pro zvýraznění chuti 1 kostičku masoxu
Dále sůl, trochu pepře, nové koření
Kdo chce výživnější variantu, může přidat smetanu, polévka bude sytější.
Postup:
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čím menší, tím dřív bude polévka hotová. Do hrnce s vodou přidáme k dýni brambory, rovněž na kostičky. Jakmile začne voda vřít, přidáme masox. K tomu oloupaný a najemno utřený česnek a na droboučko pokrájenou cibuli.
Vaříme tak dlouho, dokud dýně a brambory nejsou měkké.
Abychom získali krémovou polévku, tak vše, co je v hrnci, najemno rozmixujeme. Dáme znovu do hrnce, přidáme smetanu a krátce povaříme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo osmažíme kostičky z chleba nebo pečiva. Dobrou chuť!
23. 10. 2011

Na přípravu potřebujeme:
- 1 menší dýni Hokaido (vybíráme takovou, která není zejména u stopky nahnilá – někdy je v obchodě problém narazit na správnou velikost nebo kvalitu, protože zatím ji lidé stále kupují převážně jako dekoraci místo surovinu, a tak nemusí jít všude dobře na odbyt)
- 2 menší brambory
- 2 větší stroužky česneku
- 1 cibuli
Pro zvýraznění chuti 1 kostičku masoxu
Dále sůl, trochu pepře, nové koření
Kdo chce výživnější variantu, může přidat smetanu, polévka bude sytější.
Postup:
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čím menší, tím dřív bude polévka hotová. Do hrnce s vodou přidáme k dýni brambory, rovněž na kostičky. Jakmile začne voda vřít, přidáme masox. K tomu oloupaný a najemno utřený česnek a na droboučko pokrájenou cibuli.
Vaříme tak dlouho, dokud dýně a brambory nejsou měkké.
Abychom získali krémovou polévku, tak vše, co je v hrnci, najemno rozmixujeme. Dáme znovu do hrnce, přidáme smetanu a krátce povaříme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo osmažíme kostičky z chleba nebo pečiva. Dobrou chuť!
Tweet |