Přibíranda, která chutnala i prezidentovi
Barbora Roháčová
8. 2. 2022
8. 2. 2022
Tento recept patří v naší rodině k takzvanému rodinnému stříbru. Babička mého manžela vařila tuto polévku, které se říká přibíranda, dokonce na Hradě samotnému prezidentovi Benešovi. Prý mu chutnala.
Potřebujeme: brambory, cibuli, kmín, sůl, mléko, hladkou mouku, ocet, případně vejce
Poznámka: množství vody a mléka je v poměru jedna ku jedné, obvyklá dávka je půl litru mléka, a tedy i půl litru vody.
Brambory uvaříme ve slupce a odložíme. Osmažíme větší množství cibule a také odložíme. Dáme vařit vodu, kam přidáme kmín, a posolíme. V hrnku smícháme část mléka se třemi lžícemi hladké mouky. Zbytek mléka vlijeme k vodě, která se už vaří.
Jakmile začne opět vřít, přidáme mléko smíchané s moukou a vaříme nejméně 10 minut. Ke konci přidáme lžíci octa.
Vařené brambory smícháme s osmaženou cibulí, malinko posolíme a rozmačkáme. Polévku nalijeme na talíř a přidáme brambory s cibulí. Kdo chce, může přidat do talíře i vejce uvařené natvrdo, polévka je pak sytá.
Potřebujeme: brambory, cibuli, kmín, sůl, mléko, hladkou mouku, ocet, případně vejce
Poznámka: množství vody a mléka je v poměru jedna ku jedné, obvyklá dávka je půl litru mléka, a tedy i půl litru vody.
Brambory uvaříme ve slupce a odložíme. Osmažíme větší množství cibule a také odložíme. Dáme vařit vodu, kam přidáme kmín, a posolíme. V hrnku smícháme část mléka se třemi lžícemi hladké mouky. Zbytek mléka vlijeme k vodě, která se už vaří.
Jakmile začne opět vřít, přidáme mléko smíchané s moukou a vaříme nejméně 10 minut. Ke konci přidáme lžíci octa.
Vařené brambory smícháme s osmaženou cibulí, malinko posolíme a rozmačkáme. Polévku nalijeme na talíř a přidáme brambory s cibulí. Kdo chce, může přidat do talíře i vejce uvařené natvrdo, polévka je pak sytá.
Tweet |