Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Když si sám naštípeš dříví, zahřeješ se dvakrát.
(Henry Ford)

Přibíranda, která chutnala i prezidentovi

Barbora Roháčová
8. 2. 2022
Přibíranda, která chutnala i prezidentoviTento recept patří v naší rodině k takzvanému rodinnému stříbru. Babička mého manžela vařila tuto polévku, které se říká přibíranda, dokonce na Hradě samotnému prezidentovi Benešovi. Prý mu chutnala.

Potřebujeme: brambory, cibuli, kmín, sůl, mléko, hladkou mouku, ocet, případně vejce
Poznámka: množství vody a mléka je v poměru jedna ku jedné, obvyklá dávka je půl litru mléka, a tedy i půl litru vody.

Brambory uvaříme ve slupce a odložíme. Osmažíme větší množství cibule a také odložíme. Dáme vařit vodu, kam přidáme kmín, a posolíme. V hrnku smícháme část mléka se třemi lžícemi hladké mouky. Zbytek mléka vlijeme k vodě, která se už vaří.

Jakmile začne opět vřít, přidáme mléko smíchané s moukou a vaříme nejméně 10 minut. Ke konci přidáme lžíci octa.

Vařené brambory smícháme s osmaženou cibulí, malinko posolíme a rozmačkáme. Polévku nalijeme na talíř a přidáme brambory s cibulí. Kdo chce, může přidat do talíře i vejce uvařené natvrdo, polévka je pak sytá.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.03.2024 a svátek má Taťána