Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Důvěra je nejtvrdší měna.
(Jirka Bolech)

Maminčina zelňačka

Helena
2. 10. 2009
Maminčina zelňačkaNaše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dá se jíst kdykoli. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, moje babička.

Zelňačku děláme na Štědrý den večer, ale také v teplých letních dnech, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.

Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme: sklenice sterilovaného zelí, sušené houby (když nemáte čerstvé), čabajskou klobásu nebo párek (polévka je pak jemnější), menší lžíci sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín

Na zavářku: vejce, polohrubá mouka – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo.

Sterilované zelí slejeme a propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také sušené houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly). Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky. Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.

Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká.


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka