Maminčina zelňačka
Helena
4. 1. 2022
Naše nejoblíbenější polévka. Výborná, sytá, dá se jíst kdykoli. Když si ji dáte s chlebem, obejdete se bez druhého jídla. Maminka měla příbuzné v Maďarsku, tuto polévku ji naučila vařit její maminka, moje babička.
Zelňačku děláme na Štědrý den večer, ale také v teplých letních dnech, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.
Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme: sklenice sterilovaného zelí, sušené houby (když nemáte čerstvé), čabajskou klobásu nebo párek (polévka je pak jemnější), menší lžíci sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín
Na zavářku: vejce, polohrubá mouka – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo.
Sterilované zelí slejeme a propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také sušené houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly). Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky. Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.
Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká.
4. 1. 2022

Zelňačku děláme na Štědrý den večer, ale také v teplých letních dnech, má říz a dobře se po ní tráví. Zlepší chuť k jídlu. Neuvádím přesný rozpis, vařím ji od oka a každý si tam stejně dá hub a uzeniny, kolik sám uzná za vhodné. Zavářku je dobré udělat o několik dní dřív a nechat ji vyschnout.
Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme: sklenice sterilovaného zelí, sušené houby (když nemáte čerstvé), čabajskou klobásu nebo párek (polévka je pak jemnější), menší lžíci sádla, sladkou a pálivou papriku, sůl, pepř celý, česnek, kmín
Na zavářku: vejce, polohrubá mouka – z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto a na struhadle z něj vytvoříme slzičky. Při práci těsto obalujeme v mouce, aby se nám v rukou nelepilo.
Sterilované zelí slejeme a propláchneme vodou, aby nebylo příliš kyselé. Vložíme do hrnce s vodou a začneme vařit. Přidáme tři až čtyři kuličky pepře, tři stroužky česneku, osolíme, okmínujeme, dáme trochu trošku červené a pálivé papriky. Přidáme také sušené houby (je dobré je předtím namočit v mléce, aby změkly). Čabajku nebo párek nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do polévky. Polévka je hotová, když jsou houby a zelí měkké. Ke konci vmícháme lžíci sádla.
Zavářku dáme do vroucí, osolené vody, necháme přejít var a scedíme teprve tehdy, až je zavářka měkká.
Tweet |