Tarator - studená okurková polévka
Šmudlinka
4. 8. 2007
Je báječným osvěžením pro letní dny. Je to sice polévka, ale pokud snížíte množství jogurtu na spojení, vznikne osvěžující salát.
Tato studená delikatesa je známá pod názvem tarator a pochází z Bulharska. Podle některých receptů se do té pravé přidává i kousek nastrouhané cibule.
Potřebujeme:
3 stroužky česneku
špetku soli
2 lžíci oleje, nejlépe olivového
1 větší salátovou okurku
1 kelímek bílého jogurtu
2 lžíce nasekaného kopru
vlašské ořechy na ozdobu
V míse rozmícháme roztlačený česnek s olivovým olejem a pak vložíme nakrájené okurky na malé kousky. Rozmícháme a přidáme nasekaný kopr a dosolíme.
Servírujeme ozdobené vlašskými ořechy.
Podáváme s bílým pečivem, nebo opečenou bagetou.
Další tip:
Ve formě hutnějšího salátu je toto jídlo vhodné i jako sytější příloha ke grilovanému masu či uzeninám.
Připravujeme ji k přímé a rychlé spotřebě, skladování v ledničce by mělo být jen krátké potřebné k vychlazení. V chladničce totiž ztrácejí chuť a navíc přejímají chutě a vůně ostatních potravin. V této polévce je navíc česnek, který naopak může nepříjemně ovonět další potraviny.
Co nevíte o KOPRU?
Je báječnou léčivou rostlinou a dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovali hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy, jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.
Tato prastará léčivá rostlina podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek nebo dokonce na plynatost. Maminky možná ocení jeho vliv na zvýšenou tvorbu mléka a o tišení kašle již byla řeč.
Zevně ho lze použít i na hemeroidy, ale to není dostatečně prokázané, ovšem jeho antibakteriální účinek se uplatní při léčbě odřenin. Prostě na odřené koleno dejte rozmačkaný kopr…podobně jako se to dělá s jitrocelem…
4. 8. 2007

Tato studená delikatesa je známá pod názvem tarator a pochází z Bulharska. Podle některých receptů se do té pravé přidává i kousek nastrouhané cibule.
Potřebujeme:
3 stroužky česneku
špetku soli
2 lžíci oleje, nejlépe olivového
1 větší salátovou okurku
1 kelímek bílého jogurtu
2 lžíce nasekaného kopru
vlašské ořechy na ozdobu
V míse rozmícháme roztlačený česnek s olivovým olejem a pak vložíme nakrájené okurky na malé kousky. Rozmícháme a přidáme nasekaný kopr a dosolíme.
Servírujeme ozdobené vlašskými ořechy.
Podáváme s bílým pečivem, nebo opečenou bagetou.
Další tip:
Ve formě hutnějšího salátu je toto jídlo vhodné i jako sytější příloha ke grilovanému masu či uzeninám.
Připravujeme ji k přímé a rychlé spotřebě, skladování v ledničce by mělo být jen krátké potřebné k vychlazení. V chladničce totiž ztrácejí chuť a navíc přejímají chutě a vůně ostatních potravin. V této polévce je navíc česnek, který naopak může nepříjemně ovonět další potraviny.
Co nevíte o KOPRU?
Je báječnou léčivou rostlinou a dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovali hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy, jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.
Tato prastará léčivá rostlina podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek nebo dokonce na plynatost. Maminky možná ocení jeho vliv na zvýšenou tvorbu mléka a o tišení kašle již byla řeč.
Zevně ho lze použít i na hemeroidy, ale to není dostatečně prokázané, ovšem jeho antibakteriální účinek se uplatní při léčbě odřenin. Prostě na odřené koleno dejte rozmačkaný kopr…podobně jako se to dělá s jitrocelem…
Tweet |