Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Muž chce být první láskou ženy, žena poslední láskou muže.
(Victor Hugo)

Tajemství dobrého vývaru

Šmudlinka
29. 5. 2021
Tajemství dobrého vývaruNaše babičky považovaly vývar za vrchol kuchařského umění a také všeobecně posilující prostředek, ba někdy i léčivý…

Jak ho ale udělat správně?

Základní recept:

- 200-500 g masa
- 1 – 1,5 l vody
- celý pepř
- celé nové koření
- cibule
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- sůl

To je základní recept na vývar. Podle libosti a zvyklostí ho lze vylepšovat i jinými ingrediencemi.
Např.

- větvičkou libovolných bylinek (mateřídouška, tymián, výborný je rozmarýn…)

- na tuku opečenou cibulí (vývar je pak zlatavější)

- na tuku opečenou strouhanou mrkví (vývar také získá zlatou barvu)

- pórek

- sušené houby (dodají vývaru tmavou barvu)



A jak ho správně vařit?

Maso zaléváme studenou vodou, jen tak připravíme silný a chutný vývar. Pozvolným zahříváním se masa nebo kostí vylouhuje maximum aromatických látek, které dělají vývar vývarem.

Přidáme i koření a zeleninu, jakmile polévka vzkypí, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 2 hodiny. Někdy se pro velmi silný vývar udává i 6 hodin varu. Vývar vždy vaříme velmi mírně, někdy se též říká „táhneme“, při prudkém varu se vývar zakalí. Během vaření doléváme dle potřeby studenou vodu, ta prý vývar čistí. Pěna, která vzniká na povrchu, je buď hnědá či bílá. Hnědou sbíráme, bílá se rozpustí časem sama.

Ostatně vyčistit vývar poté můžete přidáním vajíčka, povařením a poté slitím přes cedníček.
Tuk odstraňujeme po vychladnutí vývaru, ztuhne a my ho snadno sebereme lžící z povrchu polévky.


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 629 dnů v provozu
• 4 928 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 03.08.2021 a svátek má Miluše