Galette – recept na slanou bretaňskou palačinku
Venušanka
8. 3. 2013
8. 3. 2013
Nabízíme recept na pohankovou galette, což je bretanská slaná palačinka. Vynikající, rychlé pohoštění, ale klidně si to můžete dopřát i jako hlavní chod, protože zasytí.
Těsto:
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 180 g pohankové mouky
- 3 vejce
případně sůl dle chuti
Náplň:
- šunka
- sýr
(jarní cibulka, vejce…)
Z těsta uděláme palačinku, čím větší, tím lepší. Je dobré opéci palačinku z jedné strany. Otočíme a na stranu, která opečená není, poklademe náplň. Lze dát šunku, sýr, nadrobno nakrájený pórek nebo třeba umístit doprostřed vajíčko.
Opět tepelně zpracujeme – my jsme dělali galette v mikrovlnce, takže nebudeme dávat přesný návod na postup, každý má jiné možnosti.
Každopádně jsme si náramně pochutnali.
Překvapilo mne, jak je to rychlé a syté.
Doporučuji dát na pánev (do nádoby) méně tuku.
Pohankovou mouku jsme nekoupili, nahradili jsme ji pohankovou krupicí. Lze sehnat v prodejnách zdravé výživy, eventuelně třeba objednat přes web, ale to by se asi zbytečně prodražilo.
Inspirací nám byla návštěva nově otevřené palačinkárny v Liberci. A pak už jsme dali průchod naší fantazii a zkusili jsme to také.
Náplň můžete dát skutečně jakoukoli, kdo chce tučnější variantu, může sáhnout třeba po aglické slanině, přidat olivy, nastrouhat nivu…
Fantazii se meze nekladou.
Pochutnejte si!
Těsto:
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 180 g pohankové mouky
- 3 vejce
případně sůl dle chuti
Náplň:
- šunka
- sýr
(jarní cibulka, vejce…)
Z těsta uděláme palačinku, čím větší, tím lepší. Je dobré opéci palačinku z jedné strany. Otočíme a na stranu, která opečená není, poklademe náplň. Lze dát šunku, sýr, nadrobno nakrájený pórek nebo třeba umístit doprostřed vajíčko.
Opět tepelně zpracujeme – my jsme dělali galette v mikrovlnce, takže nebudeme dávat přesný návod na postup, každý má jiné možnosti.
Každopádně jsme si náramně pochutnali.
Překvapilo mne, jak je to rychlé a syté.
Doporučuji dát na pánev (do nádoby) méně tuku.
Pohankovou mouku jsme nekoupili, nahradili jsme ji pohankovou krupicí. Lze sehnat v prodejnách zdravé výživy, eventuelně třeba objednat přes web, ale to by se asi zbytečně prodražilo.
Inspirací nám byla návštěva nově otevřené palačinkárny v Liberci. A pak už jsme dali průchod naší fantazii a zkusili jsme to také.
Náplň můžete dát skutečně jakoukoli, kdo chce tučnější variantu, může sáhnout třeba po aglické slanině, přidat olivy, nastrouhat nivu…
Fantazii se meze nekladou.
Pochutnejte si!
Tweet |