Lehký dort se švestkovým krémem
Megera
6. 12. 2021
6. 12. 2021
Korpus: 5 dkg změklého másla, 5 dkg moučkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 10 dkg hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva
Rozměklé máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem a solí, přidáme vejce a pak mouku s práškem do pečiva. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a upečeme při 180 stupních asi 12 až 15 minut. Dáme vychladnout.
Já protože jsem byla lenivá dělat dort a protože je nás doma hodně, tak jsem udělala normální piškot do hlubšího plechu, který normálně dělávám jako podklad.
Krém: 1 kg vypeckovaných švestek, 250 ml červeného vína, trochu skořice – rozvaříme v hrnci pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím necháme nabobtnat želatinu – dala jsem 2 balíčky želatiny dr. Oetkera.
Dále rozmícháme v 8 polévkových lžicích studené vody 1 balíček vanilkového pudinku |(v prášku). Rozvařené švestky rozmixujeme na kaši, přidáme do nich 25 dkg cukru a necháme ho rozpustit. Za stálého míchání přilejeme rozmíchaný vanilkový pudink a jakmile kaše zhoustne, odstavíme ji.
Do rozpuštěné želatiny přimícháme asi 4 lžíce horké směsi a vše vmícháme zpět do švestkového pyré. Krém necháme zcela vychladnout a pak do něj opatrně vmícháme 2 ušlehané šlehačky (může být i šlehačka v sáčku).
Poznámka na konec:
Recept byl uveřejněný v časopise Knihovnička-Recepty č.8/2009. Nikde tam ale nebyl uvedený autor či autorka receptu…
Rozměklé máslo utřeme do pěny s moučkovým cukrem a solí, přidáme vejce a pak mouku s práškem do pečiva. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a upečeme při 180 stupních asi 12 až 15 minut. Dáme vychladnout.
Já protože jsem byla lenivá dělat dort a protože je nás doma hodně, tak jsem udělala normální piškot do hlubšího plechu, který normálně dělávám jako podklad.
Krém: 1 kg vypeckovaných švestek, 250 ml červeného vína, trochu skořice – rozvaříme v hrnci pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím necháme nabobtnat želatinu – dala jsem 2 balíčky želatiny dr. Oetkera.
Dále rozmícháme v 8 polévkových lžicích studené vody 1 balíček vanilkového pudinku |(v prášku). Rozvařené švestky rozmixujeme na kaši, přidáme do nich 25 dkg cukru a necháme ho rozpustit. Za stálého míchání přilejeme rozmíchaný vanilkový pudink a jakmile kaše zhoustne, odstavíme ji.
Do rozpuštěné želatiny přimícháme asi 4 lžíce horké směsi a vše vmícháme zpět do švestkového pyré. Krém necháme zcela vychladnout a pak do něj opatrně vmícháme 2 ušlehané šlehačky (může být i šlehačka v sáčku).
Piškotový korpus potřeme kyselejší marmeládou a vlijeme na něj švestkové pyré. Dáme přes noc do chladničky. Druhý den povrch dortu ozdobíme podle vlastního uvážení.
Poznámka na konec:
Recept byl uveřejněný v časopise Knihovnička-Recepty č.8/2009. Nikde tam ale nebyl uvedený autor či autorka receptu…
Tweet |