Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Manželství – to není ani peklo, ani ráj, ale prostě očistec.
(Abraham Lincoln)

Delikatesní koprová omáčka

šmudlinka
24. 10. 2007
Delikatesní koprová omáčkaJednodušší, ale o mnoho lahodnější verze koprové omáčky. Neplést si s kopračkou, nedobrou to omáčkou ze školních jídelen.

Potřebujeme:

- hovězí maso
- vejce
- brambory
- kysanou smetanu
- sůl
- čerstvý či mražený kopr

Maso můžeme buď uvařit, nebo ho podusíme na pánvi doměkka. Vyndáme ho a na tu stejnou pánev vlijeme kelímek kysané smetany. Opatrně prohříváme, až smetana ještě více zhoustne. Případně můžeme naředit mlékem či sladkou smetanou. Osolíme a téměř ke konci zasypeme nadrobno pokrájeným koprem.
Nemusíme kyselit ani sladit, chuť je i tak perfektně vyvážená.

Podáváme s hovězím masem, vejcem, knedlíkem, bramborami, prostě tak, jak máte rádi.

A co možná nevíte o kopru?

Kopr je totiž nejen kořením, ale i léčivou rostlinou a dokonce byl i prvním známým dopingem, přidával se do jídla atletům, v koupelích se jím uklidňovaly hysterické ženy, pomáhal na bolesti hlavy. Jeho silice se používala v lécích proti kašli.
Podle lidových pověr dokonce zahání démony a často s ním byly spojovány pověry především kolem svatebních obřadů.

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, je tedy dobrým lékem na nevolnost či pokažený žaludek nebo dokonce na plynatost.

A odřeli jste si koleno? Prostě na odřené koleno dejte rozmačkaný kopr… podobně jako se to dělá s jitrocelem.
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka