Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Když jsem měl 20 let, myslel jsem si, že můj otec je idiot. Když jsem měl 30 let, občas jsem si myslel, že má docela pravdu. Když mi bylo 40 let, tak jsem si myslel, že to byl celkem moudrý chlap. A když jsem měl 50 let, řekl jsem si: kdyby tu tak byl a poradil mi!
(Tomáš Baťa)

Kávu si osladím

Tichá srdceTichá srdce
... a další soutěže...

Eva Svobodová
5. 4. 2019
Kávu si osladímZatímco milovníci vína dokáží diskutovat dlouhé hodiny o tom, jestli je lepší červené nebo bílé, my, co si neumíme představit život bez kávy, to tak nemáme.

Vypijeme si svůj šálek kdesi v ústraní a nevedeme s nikým nekonečné debaty o přednostech arabiky vůči robustě a naopak. Je zajímavé, kolik času vyznavači vína věnují výběru té správné lahve. Bývá to součástí jejich rituálu.

Ten, kdo pije kávu, se sice orientuje zhruba v tom, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou, ale tím to víceméně končí. Asi každý má také svoji oblíbenou značku, ale tolik se z toho nestřílí.

Důvodů je hned několik. Kávu často pijeme po ránu nebo když chceme, aby nás energeticky nakopla. Čekáme od ní, že nás vzpruží, zatímco chuť ne že by nebyla důležitá, ale je jaksi druhotná. Pravda je, že kdo má čilé chuťové buňky a patří ke gurmánům, tak si samozřejmě umí kávu také vychutnat a nesleví z její kvality.

Nicméně, je to právě víno, které v nás vzbuzuje představu příjemného podvečera a posezení u skleničky. Proto od vína očekáváme víc než od kávy, soustředíme se především na jemnost a vytříbenost chuti.

Když ale zůstaneme u kávy, není od věci připomenout si, jaký je rozdíl mezi již zmíněnou arabikou a robustou. Arabika hraje prim, protože tvoří téměř tři čtvrtiny produkce na světě. Je jemná, ale intenzivní a hluboká, má hodně podtónů a příchutí.

Dobře si na ni zvyknete, pokud s kávou teprve začínáte. Obsahuje ale méně kofeinu, takže ti pokročilí, kteří potřebují, aby jim tak trochu trnul jazyk, spíše sáhnou po robustě. Na trhu většinou existují nejrůznější směsi těchto dvou odrůd kávy, přesněji řečeno jde o kombinaci obou druhů v různém poměru. Kolébkou arabiky je severovýchodní Afrika, ale její pěstování je větší piplačka. To se také odráží v ceně.

Oproti tomu chuť robusty je zemitější, taková přímočará, svíravější, kyselejší. Někomu připadá hořká, ale je to věc zvyku a názoru. Když se ve větší míře přidá do směsi s arabikou, dokáže srazit její cenu dolů, protože sama o sobě není tak drahá. Její výhodou je, že obsahuje více kofeinu, a tak rozproudí krev rychleji než arabika.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Pro kůži

Soutěže

Tichá srdce
Žhavá knižní novinka
Mrazivý román Katarze
Geniální, strhující příběh

Na magazínu jsou:

charles88, Ladas, komenda josef, ddoug, emadlerjuli, rtgerardalis, rthierrymeag
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 886 dnů v provozu
• 4 889 článků
• 1 510 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 22.07.2019 a svátek má Magdaléna