Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Za každým velkým majetkem se skrývá zločin.
(Honoré de Balzac)

Kávu si osladím

Eva Svobodová
5. 4. 2019
Kávu si osladímZatímco milovníci vína dokáží diskutovat dlouhé hodiny o tom, jestli je lepší červené nebo bílé, my, co si neumíme představit život bez kávy, to tak nemáme.

Vypijeme si svůj šálek kdesi v ústraní a nevedeme s nikým nekonečné debaty o přednostech arabiky vůči robustě a naopak. Je zajímavé, kolik času vyznavači vína věnují výběru té správné lahve. Bývá to součástí jejich rituálu.

Ten, kdo pije kávu, se sice orientuje zhruba v tom, jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou, ale tím to víceméně končí. Asi každý má také svoji oblíbenou značku, ale tolik se z toho nestřílí.

Důvodů je hned několik. Kávu často pijeme po ránu nebo když chceme, aby nás energeticky nakopla. Čekáme od ní, že nás vzpruží, zatímco chuť ne že by nebyla důležitá, ale je jaksi druhotná. Pravda je, že kdo má čilé chuťové buňky a patří ke gurmánům, tak si samozřejmě umí kávu také vychutnat a nesleví z její kvality.

Nicméně, je to právě víno, které v nás vzbuzuje představu příjemného podvečera a posezení u skleničky. Proto od vína očekáváme víc než od kávy, soustředíme se především na jemnost a vytříbenost chuti.

Když ale zůstaneme u kávy, není od věci připomenout si, jaký je rozdíl mezi již zmíněnou arabikou a robustou. Arabika hraje prim, protože tvoří téměř tři čtvrtiny produkce na světě. Je jemná, ale intenzivní a hluboká, má hodně podtónů a příchutí.

Dobře si na ni zvyknete, pokud s kávou teprve začínáte. Obsahuje ale méně kofeinu, takže ti pokročilí, kteří potřebují, aby jim tak trochu trnul jazyk, spíše sáhnou po robustě. Na trhu většinou existují nejrůznější směsi těchto dvou odrůd kávy, přesněji řečeno jde o kombinaci obou druhů v různém poměru. Kolébkou arabiky je severovýchodní Afrika, ale její pěstování je větší piplačka. To se také odráží v ceně.

Oproti tomu chuť robusty je zemitější, taková přímočará, svíravější, kyselejší. Někomu připadá hořká, ale je to věc zvyku a názoru. Když se ve větší míře přidá do směsi s arabikou, dokáže srazit její cenu dolů, protože sama o sobě není tak drahá. Její výhodou je, že obsahuje více kofeinu, a tak rozproudí krev rychleji než arabika.

zdroj foto: pixabay.com


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 112 dnů v provozu
• 4 938 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.11.2022 a svátek má Zina