Odšťavňujete? A není vám líto vyhozené vlákniny?
Simona, redakčně upraveno
8. 9. 2015
Je lepší jíst celé ovoce a zeleninu nebo si z nich vymačkat šťávu? Hledám na internetu všemožné diskuse na tohle téma. Poradíte mi? Všude se píše o tom, jaký přístroj je nejlepší, ale nikdo moc neuvádí, jestli mu to nějak pomohlo a cítí se lépe. Chápu, že to je dobré, když máte malé dítě, ale co dospělí?
Můj manžel tvrdí, že odšťavňování je nesmysl. Proč se prý zbavovat dužiny, respektive vlákniny? Ano, zní to logicky. Vláknina se dokonce prodává samostatně, aby se přidávala do jogurtů nebo kamkoli, kam je to možné přisypat. Tak proč ji vyhazovat, když navíc ovoce a zelenina nejsou moc levné?
Já oponuji tím, že zatímco vypiju denně 2 dcl šťávy ze 3 mrkví, 1 červené řepy, celeru a špenátových listů, jen těžko si představím, že bych denně (!!) měla do sebe tolik zeleniny vpravit. Den co den do sebe ládovat kvantum zeleniny, a ještě k tomu syrové, aby to sneslo srovnání s vylisovanou šťávou.
Ovoce, to není problém, to člověku chutná a jsme na to zvyklí, ale konzumovat denně zeleninu ve větším množství a v syrovém stavu je zkrátka a dobře nereálný sen. Vezměte si, kolik lidí pracuje na směny, odbývá se s jídlem, nestačí si nakoupit nebo to prostě z nejrůznějších důvodů šidí. Těžko očekávat, že takový člověk bude denně dbát v první řadě na přísun ovoce a zeleniny.
A tak se, milé čtenářky a čtenáři, ptám: pijete domácí šťávy, vylisované v odšťavňovači? Dává vám to něco? Nebo jste to zkusili párkrát a pak jste od toho upustili, takže odšťavňovač leží někde v kuchyňské lince, aby se na něj neprášilo?
Zajímal by mě váš názor a vaše zkušenosti. Těším se na ně. Simona
zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=79367&picture=cerstve-rajcatove-stavy-a-rajcatoveho
8. 9. 2015

Můj manžel tvrdí, že odšťavňování je nesmysl. Proč se prý zbavovat dužiny, respektive vlákniny? Ano, zní to logicky. Vláknina se dokonce prodává samostatně, aby se přidávala do jogurtů nebo kamkoli, kam je to možné přisypat. Tak proč ji vyhazovat, když navíc ovoce a zelenina nejsou moc levné?
Já oponuji tím, že zatímco vypiju denně 2 dcl šťávy ze 3 mrkví, 1 červené řepy, celeru a špenátových listů, jen těžko si představím, že bych denně (!!) měla do sebe tolik zeleniny vpravit. Den co den do sebe ládovat kvantum zeleniny, a ještě k tomu syrové, aby to sneslo srovnání s vylisovanou šťávou.
Ovoce, to není problém, to člověku chutná a jsme na to zvyklí, ale konzumovat denně zeleninu ve větším množství a v syrovém stavu je zkrátka a dobře nereálný sen. Vezměte si, kolik lidí pracuje na směny, odbývá se s jídlem, nestačí si nakoupit nebo to prostě z nejrůznějších důvodů šidí. Těžko očekávat, že takový člověk bude denně dbát v první řadě na přísun ovoce a zeleniny.
A tak se, milé čtenářky a čtenáři, ptám: pijete domácí šťávy, vylisované v odšťavňovači? Dává vám to něco? Nebo jste to zkusili párkrát a pak jste od toho upustili, takže odšťavňovač leží někde v kuchyňské lince, aby se na něj neprášilo?
Zajímal by mě váš názor a vaše zkušenosti. Těším se na ně. Simona
zdroj foto:
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=79367&picture=cerstve-rajcatove-stavy-a-rajcatoveho
Tweet |