Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Opakem lásky není nenávist, ale lhostejnost.
(Robert Fulghum)

Zázvorový čaj

P.
8. 12. 2014
Zázvorový čajZÁZVOROVÝ ČAJ

Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme teplé.

Jablečný čaj se skořicí a medem

- hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
- (sušené borůvky nebo brusinky)

Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.

Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.

ŠÍPKOVÝ ČAJ:

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže šípkový čaj našemu organismu dobrou službu. Smícháme-li sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, chráníme náš imunitní systém hned dvojnásobně. Obě léčivé rostliny jsou totiž v odvaru obzvlášť účinné.

Právě když hrozí respirační virové infekce (projevující se rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů či svalů) bychom měli šípkový čaj pít pravidelně.

PŘÍPRAVA ČAJE:

Lžičku směsi zalijeme 250 ml studené vody a uvedeme ji na 5 minut do varu. Poté přecedíme – pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

PEČENÝ ČAJ

Suroviny:

2 kg ovoce
1 citron
Cukr 0,7 – 1,2 kg – jak kdo má rád sladké
Vanilkový cukr (nemusí být)
Rum – 1 – 2 dcl dle chuti
1 lžička skořice + 1 celá skořice
8 hřebíčků
Mletý badyán

Pečený čaj – postup:

Všechno ovoce opereme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky.
Vše nasypeme do mísy a přidáme koření.

Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 st.C. Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr a 1 dcl rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru dáme 1 lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.

zdroj:

zdravi4u.cz
www.poradna-zdravi.cz

zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=62973&picture=skleneny-pohar-s-cajem




          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 477 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.11.2023 a svátek má René