Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

V rozumu je síla. Hlava bez rozumu je svícen bez svíčky.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

Zázvorový čaj

Mystický léčitel: štítná žláza a její léčbaMystický léčitel: štítná žláza a její léčba
... a další soutěže...

P.
8. 12. 2014
Zázvorový čajZÁZVOROVÝ ČAJ

Ze zázvorového kořene odkrojíme část asi 5 cm dlouhou, oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor zalijeme horkou vodou a necháme stát asi 15 minut. Poté nálev scedíme.
Štiplavou chuť čaje zmírníme citronovou šťávou a medem. Pijeme teplé.

Jablečný čaj se skořicí a medem

- hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
- špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
- lžíce medu
- 2 ks hřebíčku
- (sušené borůvky nebo brusinky)

Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry.

Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.

ŠÍPKOVÝ ČAJ:

Zejména v době, kdy nám hrozí nachlazení, chřipky a jiné virózy, prokáže šípkový čaj našemu organismu dobrou službu. Smícháme-li sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, chráníme náš imunitní systém hned dvojnásobně. Obě léčivé rostliny jsou totiž v odvaru obzvlášť účinné.

Právě když hrozí respirační virové infekce (projevující se rýmou, kašlem, zvýšenou teplotou, pálením v hrdle, pobolíváním hlavy, kloubů či svalů) bychom měli šípkový čaj pít pravidelně.

PŘÍPRAVA ČAJE:

Lžičku směsi zalijeme 250 ml studené vody a uvedeme ji na 5 minut do varu. Poté přecedíme – pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

PEČENÝ ČAJ

Suroviny:

2 kg ovoce
1 citron
Cukr 0,7 – 1,2 kg – jak kdo má rád sladké
Vanilkový cukr (nemusí být)
Rum – 1 – 2 dcl dle chuti
1 lžička skořice + 1 celá skořice
8 hřebíčků
Mletý badyán

Pečený čaj – postup:

Všechno ovoce opereme, očistíme, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Jablka a hrušky nemusíme loupat. Nastrouháme kůru z citronu a jeho dužninu rozkrájíme na kousky.
Vše nasypeme do mísy a přidáme koření.

Důkladně promícháme a rozprostřeme na hlubší plech. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 st.C. Po 10 minutách přidáme do pekáče cukr a 1 dcl rumu. Pro děti lze udělat variantu bez rumu. Pečeme ještě asi 20 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Během pečení občas ovoce promícháme. Horkou směs nalijeme do skleniček, nahoru dáme 1 lžičku rumu a obrátíme dnem vzhůru na 5 minut nebo 10 minut sterilujeme. Směs necháme vychladnout a uchováváme v temnu a chladu.

zdroj:

zdravi4u.cz
www.poradna-zdravi.cz

zdroj foto:

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=62973&picture=skleneny-pohar-s-cajem




          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Redakční zprávy

Naši milí, nezapomínáme na vás, soutěže byly a budou, jen nás trochu zbrzdila doba dovolených. Mějte strpění! Přejeme krásné dny všem :-)
Přátelé, kdo CHCE ZVÝŠIT SVOJI ŠANCI NA VÝHRU, MŮŽE DENNĚ SOUTĚŽIT - denně lze u každé soutěže vybrat správnou odpověď - ČÍM VÍCE SPRÁVNÝCH ODPOVĚDÍ, TÍM VĚTŠÍ PRAVDĚPODOBNOST VÝHRY!
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz

Metafora

Pro kůži

Na magazínu jsou:

evelinka, Petula89, Hojaro, Kristulka, Mirka42, Venušanka, olas, Milča
RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 4 919 dnů v provozu
• 4 894 články
• 1 511 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 23.08.2019 a svátek má Sandra