Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Sex bez lásky je celkem nesmyslný zážitek, ale mezi všemi nesmyslnými zážitky si stojí hodně vysoko.
(Robert Fulghum)

Domáci recept na medovinu

bereta
5. 4. 2022
Domáci recept na medovinuMedovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.

Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.

Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.

Receptů na výrobu medoviny jsou stovky.

Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.

Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.

Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte:

Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=38908&picture=khokhloma

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 599 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.03.2024 a svátek má Taťána