Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

I myšlení občas škodí zdraví.
(Aristoteles)

Domáci recept na medovinu

bereta
29. 11. 2013
Domáci recept na medovinuMedovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.

Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.

Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.

Receptů na výrobu medoviny jsou stovky.

Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.

Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.

Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte:

Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=38908&picture=khokhloma

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
Nejlevnější cestovní pojištění si najdete na Porovnej24.cz
Sjednejte si cestovní pojištění online od 11 Kč za den

Pro kůži

RSS
RSS

 

Venušanka v číslech:
• 5 074 dny v provozu
• 4 910 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.01.2020 a svátek má Zora