Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Láska k dětem je moje jediné štěstí.
(Božena Němcová)

Domáci recept na medovinu

bereta
5. 4. 2022
Domáci recept na medovinuMedovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.

Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.

Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.

Receptů na výrobu medoviny jsou stovky.

Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.

Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.

Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte:

Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!

http://www.publicdomainpictures.net/view‑image.php?image=38908&picture=khokhloma

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 961 den v provozu
• 4 935 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka