Domáci recept na medovinu
bereta
5. 4. 2022
5. 4. 2022
Medovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.
K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.
Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.
Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.
Receptů na výrobu medoviny jsou stovky.
Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.
Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.
Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte:
Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=38908&picture=khokhloma
K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj.
Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.
Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.
Receptů na výrobu medoviny jsou stovky.
Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.
Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.
Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte:
Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!
http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=38908&picture=khokhloma
Tweet |