Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Je možné milovat a přitom nebýt šťastný; je možné být šťasný a nemilovat. Ale milovat a být přitom šťastný, to by byl zázrak.
(Honoré de Balzac)

Mošt z jablek

Barbora Roháčová
19. 11. 2013
Mošt z jablekJablečný mošt můžeme považovat za vynikající elixír mládí, který byl oblíbeným nápojem našich pradědů a prababiček. A „frčí“ i dnes, protože je to skvělý zdroj vitamínů.

Dnes mu znovu přicházíme na chuť, zejména díky dobrým zprávám, s nimiž vědci přicházejí: jablečný mošt je jedinečný a výjimečný nápoj, který je výtečný nejen díky zdroji vitamínů, fruktózy, pektinů, kyselin a dalších přírodních látek, ale může se pochlubit též vysokým obsahem vlákniny.

Co to znamená? Připijme si sklenicí moštu na zdraví, neboť šťáva z jablek mimo jiné obsahuje i vysoké množství fenolických látek, které v lidském těle působí jako důležité a nezastupitelné antioxidanty.

Antioxidanty jsou cenné přírodní sloučeniny, které omezují vliv volných radikálů poškozujících nejen buňky, ale i lidskou tkáň.

Dlouhodobým negativním působením těchto volných radikálů může dojít k poškození cév, a odtud může být už jen krůček k infarktu nebo mozkové mrtvici. Narušení buněčného jádra těmito radikály zase představuje riziko vzniku nádorové buňky.

Jablek se letos urodilo hodně. To je dobrá zpráva pro všechny z nás, kteří si chtějí na moštu pochutnat a udělat něco pro své zdraví.

Jablečná šťáva pozitivně působí na nervový systém, účinně snižuje cholesterol v krvi a je výborná proti únavě. Jablečný mošt není doslazován, a proto je vhodný při různých dietách. Jak již bylo řečeno, je přírodním zdrojem vitamínů, vlákniny a dalších cenných látek.

Pít se může jak studený, kdy osvěží, tak také jako teplý nápoj, kdy se používá stejný postup jako při přípravě takzvaného svařáku (což začne být zajímavé a aktuální za pár dní, až se ještě více ochladí). Komu mošt připadá až příliš sladký nebo sytý, může si ho zředit vodou nebo minerálkou.

Jablečný mošt je šťáva, která vzniká při lisování nebo ohřívání jablečných dílů.

Jablka se krájí na menší kusy nebo se drtí různými přístroji tak, že na jedné straně vytéká čerstvá šťáva a na druhé vypadávají pevné zbytky. Při této výrobě moštu vniká hodně pěny, která se odstraňuje. Mošt se pak cedí skrz plátno, a to obvykle dvakrát po sobě. Poté se zavařuje, aby déle vydržel.

Ve druhém případě, kdy se mošt vyrábí tepelnou cestou, se jablka rozkrájí na menší části a pak se vloží na speciální konstrukci, které se říká moštovadlo. To se ohřívá a zespodu vytéká jablečná šťáva. Tento moštu se již nemusí přecedit.

Pokud máte rádi alkoholické koktejly, připravte si výborný jablečný mošt s vodkou (jaký zvolíte poměr je čistě na vás) – tento osvěžující nápoj vás mile překvapí.

Zkuste, uvidíte :-) Doporučujeme však, aby moštu bylo více než vodky – jen tak vám dobrota prospěje, aniž byste se potýkali s nepříjemnými nebo dokonce drastickými následky :-)

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=5599&picture=piti-dzus

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 619 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 18.04.2024 a svátek má Valérie