Nalejme si čistého vína!
Zdena
26. 2. 2013
26. 2. 2013
Víte, že? Aneb nalejme si čistého vína…!
Už jste určitě slyšeli o tom, že červené víno je zdravé, ale s pitím se to nemá přehánět. Možná ale nevíte, že:
1. Víno podporuje trávení, dezinfikuje zažívací trakt a usnadňuje trávení tuků.
2. Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém mají "draslíkatá" vína – tedy vína, která obsahují dostatek draslíku
3. Na lepší fungování mozku působí fosforečná vína
4. Látky katechin a quercetin mají významný podíl na snížení vzniku rakoviny zažívacího traktu.
5. Pravidelná střídmá konzumace chleba snižuje riziko infarktu.
Například Francouzi se nezdráhají jíst poměrně tučná jídla, stres pro ně není neznámou (kdo z Evropanů může říci, že nezažívá stres??), ale přesto se mohou pochlubit tím, že výskyt kardiovaskulárních chorob, zejména infarktu myokardu, ale i mozkové mrtvice, je nižší.
Zdá se, že jejich zvyk zapíjet hlavní jídlo, obsahující často tuky, červeným vínem, přináší své ovoce. To neplatí jen pro Francouze, ale pro všechny dospělé, kteří střídmě červené víno popíjejí.
6. Již před mnoha staletími vyráběli šamani a lidoví léčitelé vyráběli z hroznové šťávy mastičky, jimiž potírali nemocnou kůži…
7. Bobule vína obsahují cennou látku zvanou lresveratrol, která ochrání nejen před rakovinou, ale také před Alzheimerovou chorobou a před stařeckou demencí.
8. Jestli si chcete dopřát alkohol a nechcete přibrat, víte, co si vybrat, pokud vám číšník nabídne víno či pivo? Ano, objednejte si víno, neobsahuje tolik cukru jako zlatavý mok.
9. Ovšem pozor! Červené víno zlepšuje trávení a také podporuje chuť k jídlu, takže nezdravá konzumace vína by s sebou mohla přinést i nějaké to kilo navíc :-)
Červené a bílé víno od Petr Kratochvil
Už jste určitě slyšeli o tom, že červené víno je zdravé, ale s pitím se to nemá přehánět. Možná ale nevíte, že:
1. Víno podporuje trávení, dezinfikuje zažívací trakt a usnadňuje trávení tuků.
2. Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém mají "draslíkatá" vína – tedy vína, která obsahují dostatek draslíku
3. Na lepší fungování mozku působí fosforečná vína
4. Látky katechin a quercetin mají významný podíl na snížení vzniku rakoviny zažívacího traktu.
5. Pravidelná střídmá konzumace chleba snižuje riziko infarktu.
Například Francouzi se nezdráhají jíst poměrně tučná jídla, stres pro ně není neznámou (kdo z Evropanů může říci, že nezažívá stres??), ale přesto se mohou pochlubit tím, že výskyt kardiovaskulárních chorob, zejména infarktu myokardu, ale i mozkové mrtvice, je nižší.
Zdá se, že jejich zvyk zapíjet hlavní jídlo, obsahující často tuky, červeným vínem, přináší své ovoce. To neplatí jen pro Francouze, ale pro všechny dospělé, kteří střídmě červené víno popíjejí.
6. Již před mnoha staletími vyráběli šamani a lidoví léčitelé vyráběli z hroznové šťávy mastičky, jimiž potírali nemocnou kůži…
7. Bobule vína obsahují cennou látku zvanou lresveratrol, která ochrání nejen před rakovinou, ale také před Alzheimerovou chorobou a před stařeckou demencí.
8. Jestli si chcete dopřát alkohol a nechcete přibrat, víte, co si vybrat, pokud vám číšník nabídne víno či pivo? Ano, objednejte si víno, neobsahuje tolik cukru jako zlatavý mok.
9. Ovšem pozor! Červené víno zlepšuje trávení a také podporuje chuť k jídlu, takže nezdravá konzumace vína by s sebou mohla přinést i nějaké to kilo navíc :-)
Červené a bílé víno od Petr Kratochvil
Tweet |