Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Láska je snad jen vděčnost z rozkoše.
(Honoré de Balzac)

Dvacet nejzdravějších nápojů světa

P.
18. 12. 2012
Dvacet nejzdravějších nápojů světaMléko: Proti vysokému tlaku

Přes některé laické názory, že zahleňuje organismus, lékaři ho pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu. Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerálů – důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy, bílkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačními vlastnostmi. Je dokázané, že lidé, kteří pravidelně pijí nízkotučné mléko, mají nižší riziko vzniku problémů s krevním tlakem.

Zelený čaj: Proti rakovině

Obsahuje polyfenoly,které zpomalují růst nádorů. Brání také vzniku zubního kazu. Pití zeleného čaje upravuje krevní tlak, odbourává cholesterol z krve a zabraňuje kornatění tepen. Neutralizuje vlivy záření. Kofein obsahující v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy, vitamín E zpomaluje degeneraci buněk, fluor brání vzniku zubního kamene. Přítomný draslík pomáhá pro správné fungování mozku a nervů, je účinný při detoxikaci organismu. Horčík je stavebním materiálem kostí a zubů, zinek se účastní na tvorbě červených a bílých krvinek, hojení ran a dělení buněk. Železo pomáhá vstřebávání kyslíku do krve, fosfor, sodík a mangan posilňují kosti, metabolismus, spalování tuků,aktivují důležité enzymy a vitamíny.

Víno: Pro štíhlou postavu

Podle výzkumů amerických vědců dokáže červené víno prodloužit mladost, snížit riziko Alzheimerovy choroby, demence, působí jako prevence proti mrtvici a srdečního infarktu. Chrání i proti ateroskleróze a pomáhá udržet štíhlou línii. Po jídle se proto doporučuje radši deci vína než pohár vody, protože víno brání ukládání tuků v těle.

Brusinková šťáva: Proti infekcím močových cest

Jestli vás trápí časté zápaly močových cest a močového měchýře, není lepšího přírodního léku. Brusinky jsou bohaté na vitamíny C a K. V bobulích jsou přítomné i 3-omega mastné kyseliny. Jsou účinným pomocníkem při průjmech,bolestivé menstruaci a při chřipce.

Kakao: Proti vysušovaní pokožky

Kakao obsahuje flavonoidy, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Mimo jiné se jeho pravidelným pitím dodává pokožce potřebnou vlhkost. Připravovat bychom ho měli z prášku s vysokým obsahom kakaa a nízkým obsahem cukru, přidáním odtučněného mléka.

Pivo: Na pevné kosti

Zlepšuje minerální hustotu kostí a hraje důležitou úlohu v boji s osteoporozou. Díky flavinoidům v chmelu pomáhá chránit tělo před rakovinou, snižuje riziko demence, i srdečně-cévních chorob infarktu a pomáhá udržovat optimální krevní tlak.

Voda: Pro silné srdce

Voda je lékem na všechno! Pomáhá nejen při problémech s obličkami, močovými cestami či překyslením žaludka, ale podporuje i krevní oběh,vyrovnává krevný tlak a dokonce zlepšuje paměť. Čistá voda dokáže Iidi zbavit mnohých chorob a bolestí, zlepšit zrak, sluch, snížit hladinu cukru v krvi, zlikvidovat tuky uložené v těle, porazit různé zápaly a plísně, odstranit bolesti hlavy, snížit riziko lámavosti kostí, snížit kazivost zubů, odstranit poruchy spánku a prodloužit život o 20 – 30 roků. Denně bychom měli vypít aspoň 2 litry vody.

Kefír: Na dobré trávení

Má schopnost vyrovnat se v trávicím traktu s přemnoženými kvasinkami, baktéeiemi, viry a stimulovat tak imunitní systém. Rozkládá těžko stravitelné látky a brání tak shromažďování a hnilobě potravy ve střevech.

Kromě toho, že obnovuje střevní mikroflóru, léčí i zácpu, onemocnění žlučníku, ledvin, choroby nervů, pomáhá i při vyrážkách, ekzémech a kvasinkových infekcích.

Černý čaj: Proti Alzheimerové chorobě

Černý čaj zlepšuje krevní oběh, chráni před vznikem usazenin v tepnách a snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Tein obsažený v čaji rovnoměrně povzbuzuje mozkovou činnost bez zatížení srdce a krevního oběhu. Vitamín B1 pozitívně ovlivňuje nervový systém. Vitamín P pomáhá při hromadění vitamínu C.

V černým čaji jsou obsažené další stopové prvky a minerální látky, jako jsou fluor a draslík. Éterické oleje dodávají čaji vůni. Aromatické látky spolu s chlorofylem působí pozitivně na nervy.

Mrkvová šťáva: Pro krásnou pleť

Betakaroten a vitamín A posilují imunitní systém. Mrkev zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám, brání tvorbě vředů a opuchlin, zlepšuje kvalitu mléka u kojících matek. Šťáva z mrkve pomáhá i při léčbě chorob a poruch tlustého střeva.

Jablečný ocet: Proti stresu a nadváze

Podporuje spalování tuků a činnost střev. Vyrábí se kvašením šťávy z celých čerstvých jablek. Svoje léčivé účinky získává díky kombinaci minerálů, organické hmoty a kyseliny octové, která mu dodává charakteristickou vůni a chuť. Jablečný ocet obsahuje přiměřeně 5 % kyseliny, je bohatý na minerály a má nízký obsah přírodního cukru a vitamínů. Ukrývá v sobě mnoho draslíku, vápniku, fosforu, sodíku a stopových prvků. Pomáhá zastavit průjem zvyšuje okysličování krve, zlepšuje metabolismus, posilňuje trávení, zabraňuje zubním kazům, působí jako dezinfekce proti střevním parazitům a zvyšuje sráženlivost krve.

Rajčatová šťava: Proti spálení kůže na sluníčku


Lykopen obsažený v rajčatách se usazuje v podkoží a zmenšuje následky škodlivého ultrafialového záření. Zjistilo se, že 10 polévkových lžíc rajské omáčky a nebo 4 poháry rajčatové šťávy týdně snižují riziko rakoviny prostaty v průběhu půl roka o 33 % a rakovinu prsou dokonce o polovinu. Rajčata obsahující vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu se považují za všelék, protože posilňují imunitu, chrání srdce i cévy, tělo před infekcemi, zabraňují tvorbě krevních sraženin, snižují cholesterol.

Šťáva z červené řepy: Proti chudokrevnosti

Cenné minerální látky, nejvíce horčík a měď, podporují chuť do jídla, tok žluče a chrání před volnými radikálmi. Pomáhají při chudokrevnosti. Řepa podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Dodává pružnost a lesk pokožce, vlasům a nehtům, pomáhá odvodňovat organismus a zbavuje ho toxických látek. Velmi důležitá je i v těhotenství, protože chrání plod před různymi vývojovými vadami.

Pomerančový džus: Prevence proti nachladnutí

Čerstvá pomarančová šťáva zabrání tvorbě volných radikálů, které poškozují cévy a mohou vést ke vzniku infarktu. Je výbornou prevencí proti nachladnutí a chřipce, zlepšuje paměť, pomáhá regulovat krevní tlak, bojovat proti alergiím, astmatu, migrénám, urychluje hojivý proces a podporuje trávení.

Zázvorová voda: Proti nevolnosti

Obsahuje betakaroten, vápník, železo, zinek a cenné oleje. Působí proti bolestem, pomáhá při nevolnosti, i té cestovní, při trávicích těžkostech a nachlazení. Zlepšuje průtok krve, a tím přispívá k ochraně srdečně-cévního systému. Snižuje riziko infarktu i arteriosklerozy. Úlevu přináší i meteosenzitivním osobám.

Káva: Proti mrtvici a infarktu

Kofein brání slepování krevních destiček, předchází tak zužování cév a vzniku krevních sraženin. Bojuje i proti bakteriím způsobující nepříjemný zápach z úst. Pití kávy může chránit organismus dokonce i před vznikem některých druhů rakoviny, např. rakoviny tlustého střeva a nebo jater, ale tato skutečnost je zatím pouze ve stádiu výzkumu. Narůstá i počet důkazů, že pití kávy pomáhá udržet rozumové schopnosti během stárnutí.


Převzato z www.zdravi4u.cz

Ovoce Punch od Vera Kratochvil


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.03.2024 a svátek má Soňa