Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Pro pocit štěstí se obyčejně vyžaduje tolik času, kolik je ho třeba k natažení hodinek.
(Lev Nikolajevič Tolstoj)

MOJITO - recept na kubánské osvěžení

P.
12. 7. 2012
MOJITO - recept na kubánské osvěženíJe horký letní podvečer. Nad hloučkem mužů stojících na rohu ulice se vznáší nažloutlý oblak kouře a vzduchem se nese vůně doutníků. V baru La Bodeguíta del Medio sedí horkem unavený spisovatel.

Hraje si se skleničkou. Několik kostek ledu si mísí s mátovými lístky a kostky s cinkotem narážejí do skla. Muž pozoruje dění kolem. Za barem stojí opálená dívka a připravuje další Mojito. Při tom lehce kroutí boky v rytmu kubánské hudby.

Tak takhle bych si představovala jeden večer Ernesta Hemingwaye v Havaně. Nezmiňuji se o něm náhodou. Je totiž známo, že oblíbeným drinkem tohoto spisovatele bylo právě Mojito. A La Bodeguíta se pyšní tím, že mohla hostit tohoto velikána světové literatury. On zas na oplátku prohlašoval, že tento bar míchá nejlepší Mojito.

Pro nezasvěcené

Nevím, jestli existuje někdo, kdo o Mojitu ještě neslyšel. Spíše bude hodně lidí, co se s ním setkali ve filmech, ale nevědí, jak vlastně chutná.

Takže Mojito patří k osvěžujícím alkoholickým koktejlům. Jeho základem je bílý kubánský rum, limetky a čerstvé lístky máty.

Má sladko – kyselou chuť se silným mátovým aroma a hlavně poskytuje úžasné osvěžení.

Odkud se vzalo

Roku 1910, kdy už Kuba dávno znala rum, badatel Miguel Boneas píše o míchaném mojitu, ačkoliv nebylo zmiňováno v jiných zdrojích. O sedmnáct let později, v roce 1927, v již zmiňovaném baru La Bodeguíta del Medio se konal oficiální nástup mojita na barmanskou scénu.

Jak si nápoj připravit?

Příprava není náročná a ingredience jsou běžně dostupné. Nemusíte zvládat žádné barmanské triky a mojito si můžete namíchat libovolně silné dle své chuti.

Co potřebujete:

limetky
limetovou šťávu
třtinový cukr
led
čerstvé lístky máty
sodu
kubánský (bílý) rum

Příprava:

Nakrájejte limetku na 8 částí a 4 vhoďte do sklínky (používá se velký tumbler – neboli sklenice bez stopky). Přidáme třtinový cukr a lístky máty (asi 7-10). Vše rozdrtíme (sklenku ne, samozřejmě…). Do sklenice vsypeme drcený led (kostky rozdrtíme lehce, když je zabalíme do ubrousku a použijeme paličku na maso). Vlijeme 40 ml rumu a doplníme sodou. Ozdobíme lístky máty a limetkou, přidáme míchátko a pijeme brčkem.

Použít můžete i místo čerstvě drcených limetek limetovou šťávu.

www.zdravi4u.cz
www.bigmenu.cz

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 599 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.03.2024 a svátek má Taťána