Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou: ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se.
(Jan Werich)

Český turek a ostatní káva

Eduard Straka
29. 3. 2011
Český turek a ostatní kávaK ranním rituálům valné většiny lidstva neodmyslitelně patří i šálek černé a voňavé kávy.

Její pravlastí je Afrika, konkrétně Etiopie, kde doposud rostou divoké kávovníky. Odtud se dostala do Arábie, která je považována za kolébku pití kávy. K nám ji přivezl ze své cesty do Cařihradu Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Heřman Černín z Chudenic na konci 16. století. Ale k jejímu opravdovému rozšíření byla ještě dlouhá cesta.

Asi největší překážkou ke zdomácnění kávy byla její vysoká cena. Teprve v meziválečném období 20.století se jí začalo dařit, chození do kaváren bylo typickým znakem nového životního stylu. Pak však přišla druhá světová válka, kdy byl kávy nedostatek, takže se pily náhražky – cikorka a melta. Po válce to nebylo o moc lepší, protože soukromé pražírny byly znárodněny a prvorepublikové kavárny zavírány.

Způsoby pití kávy jsou v podstatě u každého národa jiné. Ve Francii upřednostňují slabší kávu, Italové mají rádi malé šálky silného espressa či cappuccina, Britové, pijí-li namísto čaje kávu, je to káva instantní, v USA je káva populární s různými druhy alkoholu, či pomerančovým nebo citronovým sirupem.

Stejně jako pití, tak i příprava kávy má mnoho způsobů. Nejčastěji se používá filtrovaná káva, espresso,Vacuum pot (vakuový kávovar, dvě spojené skleněné nádoby s filtrem z bavlny nebo papíru. Zahřátá voda stoupá vzhůru do horní baňky, kde se smísí s namletou kávou a po ukončení extrakce je podtlakem hnána přes filtr zpět do spodní nádoby), French press (to jsou takové ty skleněné nádoby s pohyblivým pístem, jímž stlačíte lógr na dno,) Mokka press (to nevím, jak popsat, takže www.bialetti.com,) instantní káva, arabská (vaří se v džezvě) a česká specialitka, „zabiják“ kávy, se kterou se jinde ve světě nesetkáte – český turek.

Pravděpodobně vznikl v poválečných letech, jakožto nejsnadnější a nejlevnější způsob přípravy kávy, protože kávovary byly pro běžnou rodinu cenově nedostupné.

Nejvíc si s přípravou kávy „vyhrají“ Arabové. Nabídnutou kávu prakticky nelze odmítnout.
Kávu obvykle roznáší člověk, který je obdobou „našeho“ číšníka, má tácek a na něm šálky. Nabídne kávu, tu host vypije a pokud chce další, položí šálek na tácek dnem dolů, tedy do standardní pozice. Pokud však už další kávu nechce, položí šálek dnem vzhůru nebo na stranu.

Když to neudělá a staví šálky dnem dolů, dostává další a další kávu…A taková silná arabská káva, to opravdu jiná liga, než turek.

Pokud se chcete přesvědčit, nasypte do džezvy semletou kávu s kořením (skořice, vanilka, kardamom) a cukr v poměru cca 3/1, pak vše zalijte studenou vodou. Džezvu postavte na plotýnku a obsah přiveďte k varu. Jakmile obsah začne vařit, džezvu odstavte a počkejte, až se obsah uklidní. Pak ji postavte zpět na plotýnku a opět nechte přivést k varu. Celý proces ještě dvakrát zopakujte – takže vše bude třikrát převařeno.

Káva se bude držet u dna, takže se z džezvy může rovnou nalévat do šálků. Obvykle se pije bez mléka, pouze se šálkem vody.

Pokud budete vařit kávu pro Araba, nezapomeňte, že káva bez koření a cukru se pije jen při smutečních hostinách.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.03.2024 a svátek má Soňa