Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Láska je manželství duší.
(Elizabeth Browning)

Medovina - nápoj z nejlahodnějších

Leona Roháčková
4. 6. 2008
Medovina - nápoj z nejlahodnějšíchMedovina v našich zemích původně nahrazovala téměř všechny lihoviny. Byla obětním darem, vkládala se do hrobu mrtvým, pila se pro radost. Až do 15. století byla vyhledávaným nápojem a její výrobci, medníci, váženými občany.

K výrobě medoviny se nejdříve používaly zbytky medových pláství, na které se nalila voda a všechno se nechalo kvasit. Stačilo několik dnů a vznikl chutný a hlavně opojný nápoj. Vyráběla se i tmavá medovina, pro zvýraznění chuti se používalo koření, chmel, nebo i pelyněk.

Prodej se soustředil do zvláštních krčem, třeba v Praze to byl Medař na Staroměstském náměstí.
Receptů na výrobu medoviny jsou stovky. Jeden z nich můžete vyzkoušet i vy.

Na jeden díl medu (může být i starý nebo cukernatý) dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěnu odebíráme tak dlouho, až žádná není. Pak do roztoku zavěsíme plátěný pytlík s kořením – skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým oříškem, a trochu šafránu, zázvoru a pepře.

Svařenou tekutinu necháme vychladnout, nalejeme do soudku a necháme tři až pět neděl kvasit. Pak vytáhneme pytlík s kořením, soudek uzavřeme a necháme uležet. Čím je medovina starší, tím je lepší. Tak si nechte chutnat a pamatujte

Každé ráno sklenka medu dělá z dědy neposedu!

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 599 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 29.03.2024 a svátek má Taťána