Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Jsou malíři, kteří dělají ze slunce žlutou skvrnu, ale jsou jiní, kteří díky svému umění a moudrosti dělají ze žluté barvy slunce.
(Pablo Picasso)

Kolik druhů kávy znáš, tolikrát jsi člověkem

Venušanka
30. 5. 2006
Kolik druhů kávy znáš, tolikrát jsi člověkemŠálek kávy. Pro někoho, hlavně po ránu, nezbytně nutná vzpruha, pro jiného každodenní rituál a první věc, kterou udělá, když přijde do práce. Káva je vynikající nápoj a není snad nikdo, kdo by kávu neochutnal nebo ji neuměl připravit. Je to jeden z nejpopulárnějších nápojů na zeměkouli. Klasického „turka“ zná asi každý, ale co takové cafe mocha, granita nebo cappuccino ciocolocino? Co v sobě tyto exotické názvy skrývají?

Ale pěkně popořádku: k tomu, abychom si kávu mohli uvařit, potřebujeme pecku plodu, který je, co do velikosti, podobný třešni či višni. Pražením kávy, což je pozvolný proces, se zelené bobule mění na kávu s její barvou a vůní, jak ji známe z obchodu. Na pražení kávy navazuje její mletí.

Káva se před několika staletími nejprve žvýkala, aby se z ní uvolňovaly stimulující látky, teprve později se z ní začal vařit nám známý nápoj. Dle dostupných pramenů vznikla vůbec první kavárna v Turecku v 15. století.

Káva je oblíbená pro svoji vůni a chuť. Umíme si ji vychutnat o samotě, kdy máme čas a možnost si odpočinout, srovnat myšlenky, uvolnit se. Káva nás ale doprovází jako tichý společník při práci, při velmi důležitých schůzkách a nebo naopak při přátelském posezení s lidmi, kteří jsou nám blízcí. Rituály spojené s vařením kávy i s jejím popíjením představují pro mnohé uspěchané jedince jakýsi opěrný bod a příjemné pozastavení či odbočení z každodenního shonu.

Nejznámější jsou dva druhy kávy, a to arabica a robusta. Káva se pěstuje především ve Střední Americe, Africe, ale i na ostrovech v oblasti Pacifiku.

Uvařit kávu už zdaleka neznamená přelít černou sypkou směs vroucí vodou. Kávu lze připravit mnoha způsoby za použití nejrozličnějších přísad. Některé zde uvádíme.

café au lait – francouzský způsob: černá káva (turecký způsob) + stejné množství převařeného mléka nebo mléka ohřátého těsně pod varu

- café latte – italský způsob: espreso + mléko vařené pod tlakem + případně italský sirup (například s příchutí lískových oříšků nbo mandlí)

- café con leche – španělský způsob podobný francouyskému café au lait: silná černá káva smíchaná s horkým mlékem, často k teplému pečivu (chlebu) s máslem

- café brülot – černá káva dochucená cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí a pálenkou, krátce flambované

- café crem3 – káva se smetanou

- café royale – černá káva s koňakem, citronovou kůrou, cukrem a někdy se skořicí

- (es)presso – vroucí voda nebo stlačená pára filtrovaná přes mletou kávu, test dokonalosti nápoje je, zda cukr nasypaný do šálku vydrží 30 vteřin na hladině, než klesne ke dnu

- espresso con panna – se šlehačkou

- espresso macchiato – s napěněným mlékem

- espresso breve – plus stejné množství horkého mléka

- cafe mocha – espresso nalité do vysoké sklenici s mlékem převařeným pod tlakem s přidáním lžičkz čokoládového syrupu a šlehačkou s čokoládovými vločkami nahoře

- igloo espresso – espresso s cukrem a mixérem smíchané s ledem, navrchu šlehačka

granita – zmrazené drcené espresso (cukr přidaný před zmražením způsobí granulovou strukturu, podává se v šálku se lžičkou)

- cappuccino – 1/3 espresso + 1/3 mléko svařené pod tlakem + 1/3 napěněné mléko, lze posypat kakaovým nebo skořicovým práškem, klasické cappucino je půl na půl espresso + napěněné mléko

- cappuccino roayle – espresso s koňakem, který má čokoládovou příchuť + navrchu šlahačka

- cappuccino ciocolocino – cappuccino s vanilkou, čokoládou nebo kávovou zmrzlinou

- cafe napoleon – cappuccino s koňakem, šlehačkou a strouhanou čokoládou

- mochaccino – espresso dochucené čokoládovým syrupem nebo práškem + mlék převařené pod tlakem + mléčná pěna

- nienta – cappuccino bez kofeinu s odtučněným mlékem

- bon bon – cappuccino s čokoládovo-mátovým likérem a šlehačkou navrchu s přidáním hoblin bílé čokolády a sirupem s příchutí maraskýna (likér s příchutí divoké třešně)
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 620 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav