Kolik druhů kávy znáš, tolikrát jsi člověkem
Venušanka
30. 5. 2006
30. 5. 2006
Šálek kávy. Pro někoho, hlavně po ránu, nezbytně nutná vzpruha, pro jiného každodenní rituál a první věc, kterou udělá, když přijde do práce. Káva je vynikající nápoj a není snad nikdo, kdo by kávu neochutnal nebo ji neuměl připravit. Je to jeden z nejpopulárnějších nápojů na zeměkouli. Klasického „turka“ zná asi každý, ale co takové cafe mocha, granita nebo cappuccino ciocolocino? Co v sobě tyto exotické názvy skrývají?
Ale pěkně popořádku: k tomu, abychom si kávu mohli uvařit, potřebujeme pecku plodu, který je, co do velikosti, podobný třešni či višni. Pražením kávy, což je pozvolný proces, se zelené bobule mění na kávu s její barvou a vůní, jak ji známe z obchodu. Na pražení kávy navazuje její mletí.
Káva se před několika staletími nejprve žvýkala, aby se z ní uvolňovaly stimulující látky, teprve později se z ní začal vařit nám známý nápoj. Dle dostupných pramenů vznikla vůbec první kavárna v Turecku v 15. století.
Káva je oblíbená pro svoji vůni a chuť. Umíme si ji vychutnat o samotě, kdy máme čas a možnost si odpočinout, srovnat myšlenky, uvolnit se. Káva nás ale doprovází jako tichý společník při práci, při velmi důležitých schůzkách a nebo naopak při přátelském posezení s lidmi, kteří jsou nám blízcí. Rituály spojené s vařením kávy i s jejím popíjením představují pro mnohé uspěchané jedince jakýsi opěrný bod a příjemné pozastavení či odbočení z každodenního shonu.
Nejznámější jsou dva druhy kávy, a to arabica a robusta. Káva se pěstuje především ve Střední Americe, Africe, ale i na ostrovech v oblasti Pacifiku.
Uvařit kávu už zdaleka neznamená přelít černou sypkou směs vroucí vodou. Kávu lze připravit mnoha způsoby za použití nejrozličnějších přísad. Některé zde uvádíme.
- café au lait – francouzský způsob: černá káva (turecký způsob) + stejné množství převařeného mléka nebo mléka ohřátého těsně pod varu
- café latte – italský způsob: espreso + mléko vařené pod tlakem + případně italský sirup (například s příchutí lískových oříšků nbo mandlí)
- café con leche – španělský způsob podobný francouyskému café au lait: silná černá káva smíchaná s horkým mlékem, často k teplému pečivu (chlebu) s máslem
- café brülot – černá káva dochucená cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí a pálenkou, krátce flambované
- café crem3 – káva se smetanou
- café royale – černá káva s koňakem, citronovou kůrou, cukrem a někdy se skořicí
- (es)presso – vroucí voda nebo stlačená pára filtrovaná přes mletou kávu, test dokonalosti nápoje je, zda cukr nasypaný do šálku vydrží 30 vteřin na hladině, než klesne ke dnu
- espresso con panna – se šlehačkou
- espresso macchiato – s napěněným mlékem
- espresso breve – plus stejné množství horkého mléka
- cafe mocha – espresso nalité do vysoké sklenici s mlékem převařeným pod tlakem s přidáním lžičkz čokoládového syrupu a šlehačkou s čokoládovými vločkami nahoře
- igloo espresso – espresso s cukrem a mixérem smíchané s ledem, navrchu šlehačka
- granita – zmrazené drcené espresso (cukr přidaný před zmražením způsobí granulovou strukturu, podává se v šálku se lžičkou)
- cappuccino – 1/3 espresso + 1/3 mléko svařené pod tlakem + 1/3 napěněné mléko, lze posypat kakaovým nebo skořicovým práškem, klasické cappucino je půl na půl espresso + napěněné mléko
- cappuccino roayle – espresso s koňakem, který má čokoládovou příchuť + navrchu šlahačka
- cappuccino ciocolocino – cappuccino s vanilkou, čokoládou nebo kávovou zmrzlinou
- cafe napoleon – cappuccino s koňakem, šlehačkou a strouhanou čokoládou
- mochaccino – espresso dochucené čokoládovým syrupem nebo práškem + mlék převařené pod tlakem + mléčná pěna
- nienta – cappuccino bez kofeinu s odtučněným mlékem
- bon bon – cappuccino s čokoládovo-mátovým likérem a šlehačkou navrchu s přidáním hoblin bílé čokolády a sirupem s příchutí maraskýna (likér s příchutí divoké třešně)
Ale pěkně popořádku: k tomu, abychom si kávu mohli uvařit, potřebujeme pecku plodu, který je, co do velikosti, podobný třešni či višni. Pražením kávy, což je pozvolný proces, se zelené bobule mění na kávu s její barvou a vůní, jak ji známe z obchodu. Na pražení kávy navazuje její mletí.
Káva se před několika staletími nejprve žvýkala, aby se z ní uvolňovaly stimulující látky, teprve později se z ní začal vařit nám známý nápoj. Dle dostupných pramenů vznikla vůbec první kavárna v Turecku v 15. století.
Káva je oblíbená pro svoji vůni a chuť. Umíme si ji vychutnat o samotě, kdy máme čas a možnost si odpočinout, srovnat myšlenky, uvolnit se. Káva nás ale doprovází jako tichý společník při práci, při velmi důležitých schůzkách a nebo naopak při přátelském posezení s lidmi, kteří jsou nám blízcí. Rituály spojené s vařením kávy i s jejím popíjením představují pro mnohé uspěchané jedince jakýsi opěrný bod a příjemné pozastavení či odbočení z každodenního shonu.
Nejznámější jsou dva druhy kávy, a to arabica a robusta. Káva se pěstuje především ve Střední Americe, Africe, ale i na ostrovech v oblasti Pacifiku.
Uvařit kávu už zdaleka neznamená přelít černou sypkou směs vroucí vodou. Kávu lze připravit mnoha způsoby za použití nejrozličnějších přísad. Některé zde uvádíme.
- café au lait – francouzský způsob: černá káva (turecký způsob) + stejné množství převařeného mléka nebo mléka ohřátého těsně pod varu
- café latte – italský způsob: espreso + mléko vařené pod tlakem + případně italský sirup (například s příchutí lískových oříšků nbo mandlí)
- café con leche – španělský způsob podobný francouyskému café au lait: silná černá káva smíchaná s horkým mlékem, často k teplému pečivu (chlebu) s máslem
- café brülot – černá káva dochucená cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí a pálenkou, krátce flambované
- café crem3 – káva se smetanou
- café royale – černá káva s koňakem, citronovou kůrou, cukrem a někdy se skořicí
- (es)presso – vroucí voda nebo stlačená pára filtrovaná přes mletou kávu, test dokonalosti nápoje je, zda cukr nasypaný do šálku vydrží 30 vteřin na hladině, než klesne ke dnu
- espresso con panna – se šlehačkou
- espresso macchiato – s napěněným mlékem
- espresso breve – plus stejné množství horkého mléka
- cafe mocha – espresso nalité do vysoké sklenici s mlékem převařeným pod tlakem s přidáním lžičkz čokoládového syrupu a šlehačkou s čokoládovými vločkami nahoře
- igloo espresso – espresso s cukrem a mixérem smíchané s ledem, navrchu šlehačka
- granita – zmrazené drcené espresso (cukr přidaný před zmražením způsobí granulovou strukturu, podává se v šálku se lžičkou)
- cappuccino – 1/3 espresso + 1/3 mléko svařené pod tlakem + 1/3 napěněné mléko, lze posypat kakaovým nebo skořicovým práškem, klasické cappucino je půl na půl espresso + napěněné mléko
- cappuccino roayle – espresso s koňakem, který má čokoládovou příchuť + navrchu šlahačka
- cappuccino ciocolocino – cappuccino s vanilkou, čokoládou nebo kávovou zmrzlinou
- cafe napoleon – cappuccino s koňakem, šlehačkou a strouhanou čokoládou
- mochaccino – espresso dochucené čokoládovým syrupem nebo práškem + mlék převařené pod tlakem + mléčná pěna
- nienta – cappuccino bez kofeinu s odtučněným mlékem
- bon bon – cappuccino s čokoládovo-mátovým likérem a šlehačkou navrchu s přidáním hoblin bílé čokolády a sirupem s příchutí maraskýna (likér s příchutí divoké třešně)
Tweet |