Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Kariérismus je nejpevnější životní přesvědčení. Kariérista se ho vzdá jedině pro kariéru.
(Gabriel Laub)

Jak hýčkat maso

Ivana Lochmanová
3. 5. 2018
Jak hýčkat masoNení umění v záplavě potravin, které jsou v obchodech, vybrat ty, co nám budou chutnat. Uměním je ale uchovávat je doma tak, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, že vaření teplé večeře, k níž jsme si před týdnem obstaraly zaručeně čerstvé ingredience, zoufale odkládáme.

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou barvu (jistě, záleží na druhu), v místě řezu se nelepí a nedrolí. Samozřejmostí je, že nepáchne.

Dříve se maso ukládalo do smaltovaných nádob nebo porcelánových misek, a to ještě předtím, než se uložilo do chladničky. Pokud hospodyně potřebovala uchovat maso čerstvé i bez chladničky, což mnozí z nás využijí třeba v létě na chalupě, kterou jsme si nedovybavily ledničkou, tak použila následující postup: maso omotala čistým bílým plátnem, namočeným do octa, a dávala pozor na to, aby plátno nevysychalo. Takto šlo maso uchovat i několik dní.
Uzené maso a trvanlivé salámy je dobré zavěsit ve spíži nebo v komoře, kde je chladno, sucho a tma.

Ryby jsou hodně choulostivé. Pokud je nakupujeme v obchodech, tak dohlédneme na to, aby ryba byla dobře uskladněná. To znamená, že by měla být co nejvíce obložená ledovou tříští. Platí pravidlo, že čím víc z ryby vyčuhuje, tím hůře, protože je na teple a to jí neprospívá.
Čerstvá ryba má lesklé oči a šupiny, které pevně doléhají k tělu. Celkově lze říci, že čerstvá ryba vypadá skoro jako živá a drží pohromadě.

Ideální je, když rybu co nejrychleji zpracujeme, obzvlášť v létě. Nastane-li situace, že rybu musíme skladovat, pak ji dáme do lednice. Předtím ji zabalíme do alobalu, aby ostatní potraviny do sebe nevtáhly její charakteristický zápach. Mléko, které připomíná chutí a hlavně vůní sardinky nebo kapra nemusí chutnat každému, natož dětem. Nemějme jim proto za zlé, když odmítnou pít mléko poté, co jsme ho v otevřené nádobě skladovali několik hodin hned vedle nezabaleného pstruha či makrely :-)

zdroj foto: pixabay.com

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 294 dny v provozu
• 4 939 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 30.05.2023 a svátek má Ferdinand