Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Neznalost je strašně nebezpečnou zbraní. Většina pomluv a urážek nevzniká proto, že by byli lidé špatní, ale protože nevědí. Největší zločiny lidstva byly spáchány z fanatizmu. Fantismus je otcem nevědomosti. To s úrovní vzdělání nemá nic společného. Sebeovládání, trpělivost, úcta k druhým, schopnost jít v životě cestou dobra, kráčet za ideály humanizmu – jsou daleko důležitějšími faktory než formální školní vzdělání, byť i univerzitního charakteru.
(Jan Berwid-Buquoy)

Jelení kýta na šípkové omáčce

Petr Žemlička
18. 9. 2014
Jelení kýta na šípkové omáčce

JELENÍ KÝTA NA ŠÍPKOVÉ OMÁČCE podávaná s domácím buclatým knedlíkem


Recept šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou Jiřího Švestky:

SUROVINY NA 4 PORCE:
600g jelení kýta
30g cukr krupice
60g špek
25g med
100g mrkev
60g perník na strouhání
100g celer
50g šípkový džem
80g cibule
80g brusinky
60g olej
40g červené víno
60g máslo
1l vývar
50g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření, tymián

POSTUP:
Očištěné, omyté a odblaněné maso prošpikujeme špekem, opečeme na rozpáleném tuku, vyndáme a do omastku dáme zeleninu s cibulí a kořením a restujeme do zlatova. Přidáme maso, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Na másle si mezi tím orestujeme med, šípkový džem, brusinky a přisypeme nastrouhaný perník. Zalijeme červeným vínem a necháme jemně povařit. Když je maso měkké vyjmeme jej do jiné nádoby. Základ zahustíme jíškou a necháme asi hodinu provařit. Propasírujeme přes jemný cedník a přidáme do omáčky provařenou sladkou omáčku z džemu a vína. Provaříme asi ještě 20 minut.

DOMÁCÍ BUCLATÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY


SUROVINY NA 4 PORCE:
1 ks čerstvé droždí
2 ks vejce
0,25l mléko
1 špetka cukr
0,05ml olej
1 špetka sůl
500g hrubá mouka
1 ks houska


POSTUP:
Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku můžeme použít hrubou, polohrubou nebo je namíchat. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, housku nakrájenou na kostičky a nakonec přidáme i kvásek. Vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 30 – 40 minut vykynout. Potom z těsta vypracujeme bochánky a necháme ještě zhruba 10 – 15 minut dokynout.

Domácí houskové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě s troškou oleje zhruba 20 minut podle velikosti bochánků. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme, ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára a poté potřeme přepuštěným máslem.
Jelení kýta na šípkové omáčce podávaná s domácím buclatým knedlíkem
Zdroj foto: restaurace Horizont, Pec pod Sněžkou

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur