Speciality od našich babiček
Petr Žemlička
8. 10. 2013
Suroviny pro 4 osoby
600 g vepřová líčka
120 g mrkev
120 g celer
50 g cibule
10 g česnek
0,5 dcl červené víno
0,5 l vývar
60 g máslo
40 g olej
80 g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Příprava
Umyté a odblaněné maso opečeme na tuku. Po jeho vyjmutí dáme na tuk kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Po chvíli přidáme cibuli, koření a restujeme do zlatova. Poté přidáme česnek, zalijeme vývarem, vložíme maso a podlijeme vínem. Dusíme do měkka a poté maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a provaříme s přidáváním vína asi hodinu. Šťávu pak přecedíme a propasírujeme přes jemný cedník. Do hotové omáčky přidáme máslo a necháme jemně povařit. Dochutíme solí.
180 g čočka
140 g čerstvé houby
180 g uzené maso
120 g mrkev
120 g celer
400 g brambory
10 g česnek
10 g cukr krupice
8 g ocet
1,3 l vývar
sůl, bílý pepř, kmín, majoránka
Postup
Zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce na tuk a restujeme asi deset minut. Přidáme čočku, uzené maso, česnek a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem, kmínem a vaříme do měkka. Zvlášť na másle orestujeme houby a přidáme do polévky. Na závěr dochutíme cukrem, octem a majoránkou.
1,5 kg husí prsa
140 g kysané zelí
0,5 dcl bílé víno
0,5 dcl smetana
10 g hrozinky
1 kg sádlo
30 g máslo
140 g sterilované cibulky
80 g cukr krupice
sůl, pepř, kmín
Příprava
Na tuku orestujeme kysané zelí, přidáme hrozinky, smetanu a trochu cukru. Do očištěných a umytých husích prsíček uděláme nožem kapsu, kterou naplníme připravenou směsí. Zašpejlujeme a dáme do rozehřátého sádla konfitovat při teplotě 90 stupňů cca na 4 hodiny. Z cukru si připravíme karamel, do kterého cca na 5 minut vložíme provařit sterilované cibulky, které podáváme jako doplněk i ozdobu k masu.
Dobrou chuť Vám přeje Jiří Švestka,
šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.
8. 10. 2013

Vepřová líčka dušená na víně
600 g vepřová líčka
120 g mrkev
120 g celer
50 g cibule
10 g česnek
0,5 dcl červené víno
0,5 l vývar
60 g máslo
40 g olej
80 g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Příprava
Umyté a odblaněné maso opečeme na tuku. Po jeho vyjmutí dáme na tuk kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Po chvíli přidáme cibuli, koření a restujeme do zlatova. Poté přidáme česnek, zalijeme vývarem, vložíme maso a podlijeme vínem. Dusíme do měkka a poté maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a provaříme s přidáváním vína asi hodinu. Šťávu pak přecedíme a propasírujeme přes jemný cedník. Do hotové omáčky přidáme máslo a necháme jemně povařit. Dochutíme solí.
Krakonošova čočkouvka
Suroviny pro 4 osoby180 g čočka
140 g čerstvé houby
180 g uzené maso
120 g mrkev
120 g celer
400 g brambory
10 g česnek
10 g cukr krupice
8 g ocet
1,3 l vývar
sůl, bílý pepř, kmín, majoránka
Postup
Zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce na tuk a restujeme asi deset minut. Přidáme čočku, uzené maso, česnek a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem, kmínem a vaříme do měkka. Zvlášť na másle orestujeme houby a přidáme do polévky. Na závěr dochutíme cukrem, octem a majoránkou.
Husí prsíčko plněné kysaným zelím
restovaným se smetanou a rozinkami, konfitované v sádle, doplněné karamelovými cibulkami
Suroviny pro 4 osoby1,5 kg husí prsa
140 g kysané zelí
0,5 dcl bílé víno
0,5 dcl smetana
10 g hrozinky
1 kg sádlo
30 g máslo
140 g sterilované cibulky
80 g cukr krupice
sůl, pepř, kmín
Příprava
Na tuku orestujeme kysané zelí, přidáme hrozinky, smetanu a trochu cukru. Do očištěných a umytých husích prsíček uděláme nožem kapsu, kterou naplníme připravenou směsí. Zašpejlujeme a dáme do rozehřátého sádla konfitovat při teplotě 90 stupňů cca na 4 hodiny. Z cukru si připravíme karamel, do kterého cca na 5 minut vložíme provařit sterilované cibulky, které podáváme jako doplněk i ozdobu k masu.

Dobrou chuť Vám přeje Jiří Švestka,
šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.
Tweet |