Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Dovede-li se člověk zasmát sám sobě, nevyjde ze smíchu po celý život.
(Seneca)

Speciality od našich babiček

Petr Žemlička
8. 10. 2013
Speciality od našich babiček

Vepřová líčka dušená na víně

Suroviny pro 4 osoby

600 g vepřová líčka
120 g mrkev
120 g celer
50 g cibule
10 g česnek
0,5 dcl červené víno

0,5 l vývar
60 g máslo
40 g olej
80 g hladká mouka
sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Příprava
Umyté a odblaněné maso opečeme na tuku. Po jeho vyjmutí dáme na tuk kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Po chvíli přidáme cibuli, koření a restujeme do zlatova. Poté přidáme česnek, zalijeme vývarem, vložíme maso a podlijeme vínem. Dusíme do měkka a poté maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a provaříme s přidáváním vína asi hodinu. Šťávu pak přecedíme a propasírujeme přes jemný cedník. Do hotové omáčky přidáme máslo a necháme jemně povařit. Dochutíme solí.



Krakonošova čočkouvka

Suroviny pro 4 osoby

180 g čočka
140 g čerstvé houby
180 g uzené maso
120 g mrkev
120 g celer
400 g brambory
10 g česnek
10 g cukr krupice
8 g ocet
1,3 l vývar
sůl, bílý pepř, kmín, majoránka

Postup
Zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce na tuk a restujeme asi deset minut. Přidáme čočku, uzené maso, česnek a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem, dochutíme solí, pepřem, kmínem a vaříme do měkka. Zvlášť na másle orestujeme houby a přidáme do polévky. Na závěr dochutíme cukrem, octem a majoránkou.



Husí prsíčko plněné kysaným zelím

restovaným se smetanou a rozinkami, konfitované v sádle, doplněné karamelovými cibulkami

Suroviny pro 4 osoby

1,5 kg husí prsa
140 g kysané zelí
0,5 dcl bílé víno
0,5 dcl smetana
10 g hrozinky

1 kg sádlo
30 g máslo
140 g sterilované cibulky
80 g cukr krupice
sůl, pepř, kmín

Příprava
Na tuku orestujeme kysané zelí, přidáme hrozinky, smetanu a trochu cukru. Do očištěných a umytých husích prsíček uděláme nožem kapsu, kterou naplníme připravenou směsí. Zašpejlujeme a dáme do rozehřátého sádla konfitovat při teplotě 90 stupňů cca na 4 hodiny. Z cukru si připravíme karamel, do kterého cca na 5 minut vložíme provařit sterilované cibulky, které podáváme jako doplněk i ozdobu k masu.
Horizont


Dobrou chuť Vám přeje Jiří Švestka,
šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 751 den v provozu
• 4 930 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 02.12.2021 a svátek má Blanka