Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Veškeré zlo v životě pochází z duševní prázdnoty, nudy, lenosti, a vše to je nevyhnutelné, když si člověk zvykne žít na účet druhých.
(Anton Pavlovič Čechov)

Jak uchovávat maso

Radilka
25. 1. 2013
Jak uchovávat masoNení umění v záplavě potravin vybrat ty, co nám budou chutnat. Uměním je ale uchovávat je doma tak, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, takže z vaření teplé večeře často sejde. Co s koupenými surovinami?

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou barvu (jistě, záleží na druhu, ale jistě víte, co tím myslím), v místě řezu se maso nelepí a nedrolí. Samozřejmostí je, že nepáchne a nelezou po něm mouchy. U masa vakuově baleného kontrolujeme datum spotřeby, důsledně, a když to jde, kupujeme takové, které má datum spotřeby co nejdelší. Doporučujeme i za tu cenu, že je balíček třeba větší a zaplatíme víc. Neriskujte zdravotní potíže! Čím čerstvější, tím lepší.

A jak to bylo dříve? Co naše babičky? Také pracovaly a nemohly denně vyvářet!!

Dříve se maso ukládalo do smaltovaných nádob nebo porcelánových misek, a to ještě předtím, než se uložilo do chladničky. Pokud hospodyně potřebovala uchovat maso čerstvé i bez chladničky, což mnozí z nás využijí třeba v létě na chalupě, kterou jsme si nedovybavily ledničkou, tak použila následující postup. Maso omotala čistým bílým plátnem, namočeným do octa, a dávala pozor na to, aby plátno nevysychalo. Takto šlo maso uchovat i několik dní.

Uzené maso a trvanlivé salámy je dobré zavěsit ve spíži nebo v komoře, kde je chladno, sucho a tma.

Ryby jsou hodně choulostivé. Pokud je nakupujeme v obchodech, tak dohlédneme na to, aby ryba byla dobře uskladněná. To znamená, že by měla být co nejvíce obložená ledovou tříští. Platí pravidlo, že čím víc ryby vyčuhuje, tím hůře, protože je na teple a to jí neprospívá.

Čerstvá ryba má lesklé oči a šupiny, které pevně doléhají k tělu. Celkově lze říci, že čerstvá ryba vypadá skoro jako živá a drží pohromadě. Jen se pohnout :-)

Ideální je, když rybu co nejrychleji zpracujeme, obzvlášť v létě. Nastane-li situace, že rybu musíme skladovat, pak ji dáme do lednice. Předtím ji zabalíme do alobalu, aby ostatní potraviny do sebe nevtáhly charakteristický zápach.

Mléko, které připomíná chutí a hlavně vůní sardinky nebo kapra nemusí chutnat každému, natož dětem.

Nebijme je proto, pokud omítnou pít mléko poté, co jsme ho v otevřené nádobě skladovali několik hodin hned vedle nezabaleného pstruha či makrely :-)

Kus hovězího 3 od Kondo Yukihiro

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 5 380 dnů v provozu
• 4 918 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © 2006–2019 Venušanka – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 26.11.2020 a svátek má Artur