Ryba smrdí od hlavy
Vanda Švehlová
2. 6. 2022
Není umění v záplavě potravin, které jsou v obchodech, vybrat takové, co nám budou chutnat. Uměním je uchovávat je, aby se nezkazily. Obzvlášť pokud se vracíme tak pozdě z práce, že vaření teplé večeře, k níž jsme si před týdnem obstaraly zaručeně čerstvé ingredience, tvrdošíjně odkládáme.
Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou (růžovou) barvu (záleží hodně na druhu, ale dodržujme pravidlo, že by nemělo být výrazně jiné než obvykle). V místě řezu se maso nelepí a nedrolí. Nepáchne a nelezou po něm mouchy. Kupujete-li maso na tácku, nepozná se, jak voní, ale jakmile má podezřelou barvu, od nákupu raději ustupte.
Dříve se maso ukládalo do smaltovaných nádob nebo porcelánových misek. To než se začalo schovávat do chladničky. Když potřebujete mít maso čerstvé i bez chladničky (třeba v létě na chalupě), zkuste to takto: maso omotejte čistým bílým plátnem, namočeným do octa, a dbejte pozor na to, aby plátno nevyschalo. Takto ho uchováte čerstvé i několik dní.
Uzené maso a trvanlivé salámy je dobré zavěsit ve spíži nebo v komoře, kde je chladno, sucho a tma.
Ryby jsou hodně choulostivé. Pokud je nakupujeme v obchodech, tak si dobře všimněte, jestli ryba byla dobře uskladněná. Měla být co nejvíce obložená ledovou tříští. Čím větší část ryby vyčnívá, tím hůře, protože je v teple a to jí neprospívá.
Čerstvá ryba má lesklé oči a šupiny, které pevně doléhají k tělu.
Ideální je, když rybu co nejrychleji zpracujeme, obzvlášť v létě ji neskladujte! Nastane-li přeci jen situace, že rybu musíme skladovat, pak ji dáme co nejdříve do lednice. Předtím ji zabalíme do alobalu, aby ostatní potraviny do sebe nevtáhly charakteristický zápach.
2. 6. 2022

Podívejme se nejprve na maso. Když ho kupujeme, tak by mělo mít jasně červenou (růžovou) barvu (záleží hodně na druhu, ale dodržujme pravidlo, že by nemělo být výrazně jiné než obvykle). V místě řezu se maso nelepí a nedrolí. Nepáchne a nelezou po něm mouchy. Kupujete-li maso na tácku, nepozná se, jak voní, ale jakmile má podezřelou barvu, od nákupu raději ustupte.
Dříve se maso ukládalo do smaltovaných nádob nebo porcelánových misek. To než se začalo schovávat do chladničky. Když potřebujete mít maso čerstvé i bez chladničky (třeba v létě na chalupě), zkuste to takto: maso omotejte čistým bílým plátnem, namočeným do octa, a dbejte pozor na to, aby plátno nevyschalo. Takto ho uchováte čerstvé i několik dní.
Uzené maso a trvanlivé salámy je dobré zavěsit ve spíži nebo v komoře, kde je chladno, sucho a tma.
Ryby jsou hodně choulostivé. Pokud je nakupujeme v obchodech, tak si dobře všimněte, jestli ryba byla dobře uskladněná. Měla být co nejvíce obložená ledovou tříští. Čím větší část ryby vyčnívá, tím hůře, protože je v teple a to jí neprospívá.
Čerstvá ryba má lesklé oči a šupiny, které pevně doléhají k tělu.
Ideální je, když rybu co nejrychleji zpracujeme, obzvlášť v létě ji neskladujte! Nastane-li přeci jen situace, že rybu musíme skladovat, pak ji dáme co nejdříve do lednice. Předtím ji zabalíme do alobalu, aby ostatní potraviny do sebe nevtáhly charakteristický zápach.
Tweet |