Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Rozum je jediný dar, který příroda rozdělila spravedlivě, protože si nikdo nestěžuje, že ho má málo.
(Michel de Montaigne)

Grilování je v módě. Víte proč?

Vanda Švehlová
7. 7. 2010
Grilování je v módě. Víte proč?Grilování neboli barbecue získává stále více na oblibě. Při grilování jde spíše o atmosféru pohody a uvolnění se s přáteli než o cokoli jiného. Je to příležitost pozastavit se, odpočinout si, popovídat si s příjemnými lidmi a přitom nehladovět.

Grilováním se rozumí opékání potravin na roštu nebo rožni. Nepatří sice k nejzdravějším, ale jednou za čas si ho můžeme dopřát. Rožnění je prostě radost, zábava, zpestření, společenská událost, příležitost setkat se s milými lidmi. Je to nepřeberná studnice možností, jak maso připravit, vyzkoušet nové možnosti, experimentovat, dopřát chuťovým buňkám povzbuzení.

“Grilování je skvělá relaxace, sejdeme se s rodinami kamarádů na zahradě, a myslím, že je to pro všechny perfektní odpočinek,“ říká dvaačtyřicetiletý Jan. „Vyměníme dokonale vybavenou kuchyň, kde je řada robotů a jiných vymožeností, a jsme venku na vzduchu, kde opékáme maso. Připomíná mi to návrat k dobám, kdy lidi nežili v takovém spěchu jako dnes, kdy byli ve větším sepětí s přírodou a používali oheň.“

Při grilování potraviny pokládáme buď na kovovou mřížku nebo jimi provlékáme kovovou jehlici, tedy rožeň. K nejčastěji používaným patří grily na dřevěné uhlí a grilovací mřížky. První typ se vyrábí buď z plechu nebo litiny. Litinové jsou dražší, ale drží lépe teplo a jsou také odolnější. Plechové jsou levnější, takže nás tolik nemrzí, když se po čase rozhodneme je nahradit jinými.

Při výběru vhodného typu bychom se neměli řídit pouze cenou, ale zohlednit především to, co od něj očekáváme, tedy jak má být gril technicky vybavený, zda od něj očekáváme například odnímatelný rošt, motorový pohon nebo ochranu proti větru.

K úplně nejjednodušším typům patří, zjednodušeně řečeno, dvojitá grilovací mřížka, s níž můžeme grilovat maso i na obyčejném ohni. Na spodní mřížku naskládáme maso či uzeniny a přiklopíme je druhou mřížkou. Díky rukojeti můžeme s tímto jednoduchým grilem nad ohněm otáčet. Oblíbené jsou ale i lávové grily či elektrické grily.

Zásady zdravého grilování jsou poměrně jednoduché. V první řadě je důležité používat vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí, pokud volíme tento typ. Maso by mělo být libové, bez tučných okrajů. Při grilování je dobré dávat pozor na to, aby grilovaná potravina nepřišla do kontaktu s plamenem. Zdravější je grilování na lávových kamenech, protože tuk nestéká do ohně.

Maso se během grilování nemá napichovat, protože jeho šťáva by vytékala na uhlí a způsobovala nežádoucí kouření a plameny, které maso mohou spálit. Při takovémto přepalování navíc vznikají látky, které jsou pro náš organismus nežádoucí.

Zajímavou novinkou je zahradní vodní gril. Díky vodní lázni, která je pod grilovaným pokrmem, nedochází ke spalování koření ani oleje, čímž se zabrání vzniku zdraví škodlivých látek, které by se jinak mohly dostávat do pokrmu.

Maso vybíráme čerstvé, před grilováním ho naložíme do marinády, aby bylo křehčí a šťavnatější a také aby získalo skvělou a nezaměnitelnou chuť. Ke grilovanému masu či uzeninám se podávají přílohy v podobě čerstvé zeleniny, případně ovoce, a pečivo. Oblíbené jsou zejména míchané lehké zeleninové saláty.

A odkud se grilování vzalo? Rozšířilo se hodně rychle ve Spojených státech amerických, odkud se dostalo do Evropy. Jeho kolébkou je však podle jistých pramenů Francie a jih Evropy.

Ještě jedna perlička na závěr: jestlipak víte, že se také pořádá Mistrovství světa v grilování?
          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 620 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 19.04.2024 a svátek má Rostislav