Svět slov

Vyhledávání

Nejčtenější za rok

Moudrosti do hrsti

Láska má mnoho tváří.
(Napoleon Bonaparte)

Wasabi

Ivana Lochmanovápro nevidomé
5. 2. 2014
WasabiMilovníci sushi wasabi velmi dobře znají. V obchodech se dá sehnat v podobě prášku nebo pasty.

Wasabi neboli zelený japonský křen se v Japonsku tradičně pěstuje při horních tocích řek, ale Japonsko není jedinou zemí, kde na něj můžete narazit.

Wasabi je velice výrazné chuti, pikantní a ostré.

Jeho chuť podporuje trávení a často se přidává tam, kde jsou ryby a jiná mořská havěť – právě tyto mořské pochoutky rychle podléhají zkáze, takže přítomnost wasabi případné jedy, které vznikají, neutralizuje.

Zelený japonský křen je nepostradatelný při přípravě některých druhů sushi. Své místo si pomalu hledá i v našich zeměpisných šířkách.

Wasabi, jak již bylo řečeno, můžete koupit jako prášek nebo jako pastu. Ale pozor, někdy se stane, že si domů odnesete pouze náhražku, která vyjde levněji a je založena na přítomnosti obyčejného křenu. Ten není ani zdaleka tak ostrý jako wasabi. Výhodou wasabi pro strávníky, kteří příliš výrazné chuti nemilují, je, že tato navýsost štiplavá chuť rychle vyprchá.

Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6, hořčík a vápník. Obsahuje velmi málo sodíku a vůbec žádný cholesterol a tuk. Pro přípravu pokrmů se používá z rostliny oddenek a listy.

http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=58451&picture=sushi-zasobnik


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...
RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 598 dnů v provozu
• 4 940 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 28.03.2024 a svátek má Soňa