Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Bohatství mě učinilo chudým.
(Publius Ovidius Naso)

Špagety s moučnými červy - HMYZÍ HOSTINA

Eduard Straka
4. 3. 2011
Špagety s moučnými červy - HMYZÍ HOSTINAMinule byla řeč o tom, jak připravit hmyz na vaření. Což samozřejmě neznamená, aby byl připraven psychicky a ochoten stát se předkrmem, salátem nebo hlavním chodem.

Pro nás je důležité, aby byl vyhladovělý a ztuhlý chladem z ledničky. A případně zbavený krovek a nožiček.

Jak asi každý ví, pořádný oběd se skládá z několika chodů. Jako první se servíruje předkrm. Ten náš se jmenuje

Koktejl Locusta (saranče)

250 g sarančat
šťáva ze 2 citrónů
sůl
½ čajové lžičky nakrájených chilli papriček
pepř

Sarančata se uvaří v horké, osolené vodě, do červena. Pak se předělají na pánvičku a na mírném plameni se usuší. Poté se nakladou na talíř, pokapou citrónem, posolí a posypou chilli a pepřem. Jiná varianta je, že se sarančata nevaří, ale dusí.

Po předkrmu následuje zákonitě polévka.

Polévka Anthonomus (nosatec)

250 g larev nosatců
1 litr slepičího nebo hovězího vývaru
1 šálek smetany
6 avokád
120 g smetanového sýra
sůl
pepř

Larvy se na středním plameni osmaží do křupava. V misce se rozmačká avokádo a rozmíchá se do hladka se smetanou a sýrem. Směs se pak nalije do vroucího vývaru, kde se nechá povařit asi 3 minuty. Osmažené larvy se do polévky dávají až nakonec.

A je tu hlavní jídlo…

Špagety s moučnými červy

250 g osmažených a na drobno pokrájených moučných červů
250 g špaget
250 g sýra
250 g bazalky
1 litr vody
1 polévková lžíce rostlinného oleje
3-4 polévkové lžíce najemno nasekaných mandlí
1 snítka majoránky a tymiánu
10 snítek petržele
2 bobkové listy
¼ cibule
máslo
olivový olej
sůl

Do vařící vody se přidá olej, majoránka, tymián, bobkový list a cibule. Pak se vše znovu uvede do varu a přidají se špagety. Po uvaření – cca 20 minut – se scedí, opláchnou studenou vodou a dají se na pánev, kde se mezitím, na mírném plameni rozpustilo máslo. Udělá se směs z olivového oleje, nastrouhaného sýra, nasekané bazalky, mandlí, petržele, soli a pepře, ke které se pak přidají špagety. Nakonec se jídlo posype osmaženými, nakrájenými červy.

A na závěr něco sladkého…

Mravenčí šátečky

250 g mravenců (můžou být i drcení)
250 g pektinu
500 g lístkového těsta
1 šálek vody
1 šálek krystalového cukru
vejce
mouka

Na pánev se vylije šálek vody, přidá se cukr a tak dlouho se vaří, až vznikne táhnoucí se karamel. Do něj se přidají mravenci a pektin a míchá se tak dlouho, dokud nevznikne želé. Pak se nádivka odstaví a nechá vychladnout.

Lístkové těsto se na vále, poprášeném moukou, vyválí do tloušťky asi půl centimetru. Z něj se pak formičkou vykrojí kolečka, v průměru cca 5cm. Do středu každého kolečka přijde trocha nádivky, vršek kolečka se potře bílkem. Pak se těsto ohne, aby vznikl půlměsíc, vnější strany se k sobě přitisknou vidličkou. Poté se šáteček potře žloutkem a položí na plech. Mezi jednotlivými šátečky by měla být mezera min. 2 cm. Peče se v troubě dozlatova na 150°C.

A to je vše. Dobrou chuť přeje Ferda Mravenec!


          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 001 den v provozu
• 4 936 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman