Což takhle dát si... brouka?
Eduard Straka
22. 2. 2011
22. 2. 2011
Když obyvatelé „západního“ světa vidí, jak si lidé z jiných kultur pochutnávají na různých broucích, larvách či červících, cítí prapodivné chvění okolo žaludku. A myslí si, že to je dobré tak akorát pro divochy, že civilizovaný člověk nic takového nemá zapotřebí.
Na jejich přesvědčení nic nezmění ani nejrůznější vyjádření vědců, dietologů a jiných odborníků, kteří naopak konzumaci skákajících, létajících a kousajících potvůrek doporučují.
Lidé si prostě neumí představit, že by si na talíř místo masa s oblohou dali třeba pár kroutících se larev. Ale to vůbec nemusí, protože hmyz je mnohem výživnější v suchém stavu. Když jsou všechny ty létající, bzučící a hemžící se zvířátka živá, co do výživných hodnot jsou srovnatelná s jinými živočichy. Ale v usušeném broukovi najdete kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů mnohem víc.
Často lze slyšet názor, že pojídání hmyzu je riskantní, protože je přece špinavý a přenáší nemoci. S čímž by asi nesouhlasili všichni ti, kteří dodnes používají hmyz, ať už živý, drcený, v mastech či infuzích, k léčení nejrůznějších chorob. Některé druhy hmyzu vzala na „milost“ i klasická medicína.
Například larvy některých druhů much se používají k odstraňování odumřelých tkání z otevřených ran, mravenci rodu Atta jsou zase leckdy k vidění v operačních sálech, protože jejich čelisti jsou schopny fungovat jako lékařská svorka a jejich „sliny“ chrání ránu před infekcí.
Ale zanechme povídání o hmyzu a raději si z něj něco uvařme. Nejdřív je ale třeba naučit se, jak ho k vaření připravit. Nedá se to praktikovat tak, že člověk vyjde na louku, posbírá pár brabouků a dá si nášup…
Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, tak hmyz se před konzumací NEUMÝVÁ. Přišel by totiž o dost ze své chuti. Stačí když z něj prsty odstraníte nějaké to případné smítko. Pravda, pokud ho opláchnete a dodáte mu jinou chuť kořením, svět se nezboří. Ale přece jen, originální chuť je originální chuť.
Pak je dobré nechat hmyz 4-12 hodin vyhládnout. Mohl totiž v přírodě sníst něco hořkého, což by mu na příjemné chuti rozhodně nepřidalo.
Vyhladovělý hmyz dejte v igelitovém sáčku na čtvrt hodiny do ledničky, aby nebyl moc hbitý a z talíře nakonec neutekl… Hlavně ho nenechte zmrznout, pak není moc dobrý. Pokud chcete, můžete odstranit křídla a nohy. Opravdový gurmán by asi nic takového neudělal, nicméně proti gustu žádný dišputát.
To by pro dnešek mohlo stačit, konkrétní recepty příště. A nezapomeňte – pokud mezi nasbíranými brouky najdete OPRAVDU mrtvého, vyhoďte ho. ;o)
Na jejich přesvědčení nic nezmění ani nejrůznější vyjádření vědců, dietologů a jiných odborníků, kteří naopak konzumaci skákajících, létajících a kousajících potvůrek doporučují.
Lidé si prostě neumí představit, že by si na talíř místo masa s oblohou dali třeba pár kroutících se larev. Ale to vůbec nemusí, protože hmyz je mnohem výživnější v suchém stavu. Když jsou všechny ty létající, bzučící a hemžící se zvířátka živá, co do výživných hodnot jsou srovnatelná s jinými živočichy. Ale v usušeném broukovi najdete kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů mnohem víc.
Často lze slyšet názor, že pojídání hmyzu je riskantní, protože je přece špinavý a přenáší nemoci. S čímž by asi nesouhlasili všichni ti, kteří dodnes používají hmyz, ať už živý, drcený, v mastech či infuzích, k léčení nejrůznějších chorob. Některé druhy hmyzu vzala na „milost“ i klasická medicína.
Například larvy některých druhů much se používají k odstraňování odumřelých tkání z otevřených ran, mravenci rodu Atta jsou zase leckdy k vidění v operačních sálech, protože jejich čelisti jsou schopny fungovat jako lékařská svorka a jejich „sliny“ chrání ránu před infekcí.
Ale zanechme povídání o hmyzu a raději si z něj něco uvařme. Nejdřív je ale třeba naučit se, jak ho k vaření připravit. Nedá se to praktikovat tak, že člověk vyjde na louku, posbírá pár brabouků a dá si nášup…
Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, tak hmyz se před konzumací NEUMÝVÁ. Přišel by totiž o dost ze své chuti. Stačí když z něj prsty odstraníte nějaké to případné smítko. Pravda, pokud ho opláchnete a dodáte mu jinou chuť kořením, svět se nezboří. Ale přece jen, originální chuť je originální chuť.
Pak je dobré nechat hmyz 4-12 hodin vyhládnout. Mohl totiž v přírodě sníst něco hořkého, což by mu na příjemné chuti rozhodně nepřidalo.
Vyhladovělý hmyz dejte v igelitovém sáčku na čtvrt hodiny do ledničky, aby nebyl moc hbitý a z talíře nakonec neutekl… Hlavně ho nenechte zmrznout, pak není moc dobrý. Pokud chcete, můžete odstranit křídla a nohy. Opravdový gurmán by asi nic takového neudělal, nicméně proti gustu žádný dišputát.
To by pro dnešek mohlo stačit, konkrétní recepty příště. A nezapomeňte – pokud mezi nasbíranými brouky najdete OPRAVDU mrtvého, vyhoďte ho. ;o)
Tweet |