Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Není nic půvabnějšího, než maminka s dítětem v náručí, a nic ctihodnějšího než matka v kruhu dětí.
(Johan Wolfgang Goethe)

Turecká kuchyně

Simona Kukučová
12. 10. 2011
Turecká kuchyněNež jsem poprvé ochutnala turecký pokrm, měla jsem z toho docela obavy, jelikož turecká kuchyně je samozřejmě odlišná od té české.

Byla jsem však mile překvapena, protože je mnohem zdravější a není tak tučná jako naše.

Turci jsou jednoznačně mistři v kombinacích, čím více, tím lépe. A tak se občas stane, že k fazolím s bramborem dostanete i rýži.

Oblíbenou součástí jídelníčku je zelenina a následně různé zeleninové saláty. Pokud nejste zrovna milovníci petržele, máte smůlu. Petrželovou nať totiž najdete téměř v každém salátu.

turecká kuchyně Typickým masovým pokrmem je kebab, ať už kuřecí nebo hovězí. Toto maso je velmi podobné gyrosu, podává se většinou v chlebu – ekmeku. Chleba je celkově u Turků velmi oblíbený. Jedí ho téměř ke každému pokrmu. Ale ať vás ani náhodou nenapadne ho vyhazovat před zraky místních, chleba – chutná a vypadá spíše jako naše veka – je brán jako dar boží.

turecká kuchyně Kromě kebabu je velmi oblíbené také köfte. Jedná se o mleté maso (připomíná naše čevapčiči) podávané ve formě kuliček nebo placiček. Často se k němu přikusuje hlávkový salát.

Pokud byste v Turecku dostali chuť na vepřové maso, nechte si zajít chuť. To mají muslimové zakázáno konzumovat, prasata považují za nečistá zvířata.

turecká kuchyně Určitě však můžete vyzkoušet kuřecí, hovězí, skopové, jehněčí či rybu.

Oblibujete těstoviny? Tak to každopádně musíte ochutnat manti – těstoviny plněné masem.

Turci jsou velkými zastánci snídaně. Setkáte se tu s tradičním snídaňovým pečivem jakým je například simit – křupavý preclík posypaný sezamovými semínky, někdy bývá plněný sýrem. Nebo také pogaça – plněná sýrem, bramborami či olivami.

turecká kuchyněDoporučuji ochutnat tradiční tureckou snídani, čeká vás spousta dobrot: olivy, ořechy, tradiční máslo, sýry, spousta zeleniny, míchaná vajíčka a samozřejmě čaj.

Jestliže jste milovníci sladkého, tak si opravdu pochutnáte. Ale věřte mi, že i ten nejmenší kousek vás jistě zasytí alespoň do příštího dne. Turecké pokrmy jsou často namáčeny do sirupu, takže se častokrát nedají ani jíst. Snad nejznámějším dezertem je baklava – dezert z listového těsta s ořechy zalitý medovým sirupem.

turecká kuchyněSetkáte se tu také s podobným pečivem, které se u nás vyskytuje převážně o Vánocích.

Sladké je tedy příznačné slovo pro turecké dezerty a cukrovinky. Ale pozor. Dorty tu mají opravdu nepřekonatelné, plněné výborným krémem a ovocem. Jednoduše řečeno – kdo neochutnal, nepochopí.




Nápoje

turecká kuchyně Snad nejznámější a nejtypičtější pro Turky je čaj. Já osobně jsem si ho velmi neoblíbila. Pokud si ho neosladíte, je hořký. Jestliže ale toužíte vyzkoušet turecký čaj za každou cenu, doporučuji elma čaj (jablečný čaj). Je sladký a zaručeně vám bude chutnat.

Jste milovníci džusů? Určitě si přijdete na své. Většinou se tu setkáte s poctivým, stoprocentním džusem. Čerstvě vymačkaný pomeranč či granátové jablko je úplnou samozřejmostí.

turecká kuchyně Pivaři si ale velmi nepochutnají. Na točené pivo si můžete nechat zajít chuť, dočkáte se pouze piva lahvového a to nejčastěji značky Efes.

Každopádně stojí za ochutnání jejich raki. Tato lihovina se připravuje z rozinek a ochucuje anýzem. Nám Čechům připomíná chuť pendreku. Raki se podává nejčastěji vychlazená, s kostkami ledu nebo se dolévá vodou. Takto zředěná směs vytvoří mléčnou barvu, Turci ji pak nazývají lvím mlékem.

Turecká kuchyně nabízí mnoho nepoznaných chutí, které se jen těžko vyjadřují slovy. Někdy se člověk vůbec bojí ochutnat, protože nevěří, že právě ta kombinace jídel, kterou vidí před sebou, může vytvořit výborný gurmánský požitek. Ale věřte, že vám tyto pokrmy zachutnají a možná si vytvoříte i určitou závislost. A pokud se tak stane, přeji dobrou chuť anebo raději afiyet olsun.

turecká kuchyně turecká kuchyně turecká kuchyně

          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 001 den v provozu
• 4 936 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman