Liči
Ivana Lochmanová
29. 4. 2009
29. 4. 2009
Dám vám hádanku: slupka je tmavě červená, drsná, pod ní je světlá dužina, která údajně chutná ze všech druhů ovoce nejlahodněji. Co je to? Kdo se nechal inspirovat titulkem, neprohloupil, protože tímto exotickým ovocem je skutečně liči.
Ovoce roste na stromě a pochází nejspíše z Číny. Plody jsou velké asi jako jahoda nebo švestka, mají dlouhou stopku a kožovitou tmavě růžovou až nahnědlou slupku, která vypadá, jako kdyby byla posetá bradavicemi.
Na první pohled nic vábného. Když ji ale rozloupnete, tak objevíte šťavnatou, světlou dužinu, jejíž vynikající sladkou chuť mnozí přirovávají k hroznovému vínu. Tato dužina pak v sobě ještě skrývá tmavé semínko o velikosti fazole.
O liči se nedá říci, že by bylo nepostradatelnou součástí kuchyňských ingrediencí. Nebudeme zbytečně přehánět. Je to ale velmi chutné ovoce, která se dá jíst samotné, zdobí se jím moučníky, zmrzlinové poháry a také se často přidává do ovocných salátů.
Hlavně v zimě může zpestřit náš jídelníček, ale i na jaře, kdy ceny ovoce začínají klesat, je zajímavé přidat ho do ovocných směsí nebo náplní.
Plody se sbírají ručně, až když jsou zralé, protože nezralé jsou kyselé. Stromy jsou vysoké, mívají i více než deset metrů a dožívají se až tří set let. Během jedné sezóny se na průměrně dobrém dospělém stromu urodí až sto kilogramů ovoce.
Liči nemá mnoho kalorií, uvádí se, že ve 100 gramech je pouze 64 kalorií. Obsahuje však důležité vitamíny, stopové prvky a biolátky. Nejlepší je jíst ho čerstvé, ale výborně chutná i jako kompotované nebo sušené. Dětem zkuste udělat lahodný koktejl, určitě si pochutnají.
Když vám náhodou liči zbyde, usušte ho. Ale pozor, jakmile ovoce sušíte, zvyšuje se koncentrace kalorií! Čerstvý plod totiž obsahuje až 80% vody. V Asii se liči přidává do čajových směsí nebo se z něj dělá výborný likér.
Ovoce roste na stromě a pochází nejspíše z Číny. Plody jsou velké asi jako jahoda nebo švestka, mají dlouhou stopku a kožovitou tmavě růžovou až nahnědlou slupku, která vypadá, jako kdyby byla posetá bradavicemi.
Na první pohled nic vábného. Když ji ale rozloupnete, tak objevíte šťavnatou, světlou dužinu, jejíž vynikající sladkou chuť mnozí přirovávají k hroznovému vínu. Tato dužina pak v sobě ještě skrývá tmavé semínko o velikosti fazole.
O liči se nedá říci, že by bylo nepostradatelnou součástí kuchyňských ingrediencí. Nebudeme zbytečně přehánět. Je to ale velmi chutné ovoce, která se dá jíst samotné, zdobí se jím moučníky, zmrzlinové poháry a také se často přidává do ovocných salátů.
Hlavně v zimě může zpestřit náš jídelníček, ale i na jaře, kdy ceny ovoce začínají klesat, je zajímavé přidat ho do ovocných směsí nebo náplní.
Plody se sbírají ručně, až když jsou zralé, protože nezralé jsou kyselé. Stromy jsou vysoké, mívají i více než deset metrů a dožívají se až tří set let. Během jedné sezóny se na průměrně dobrém dospělém stromu urodí až sto kilogramů ovoce.
Liči nemá mnoho kalorií, uvádí se, že ve 100 gramech je pouze 64 kalorií. Obsahuje však důležité vitamíny, stopové prvky a biolátky. Nejlepší je jíst ho čerstvé, ale výborně chutná i jako kompotované nebo sušené. Dětem zkuste udělat lahodný koktejl, určitě si pochutnají.
Když vám náhodou liči zbyde, usušte ho. Ale pozor, jakmile ovoce sušíte, zvyšuje se koncentrace kalorií! Čerstvý plod totiž obsahuje až 80% vody. V Asii se liči přidává do čajových směsí nebo se z něj dělá výborný likér.
Tweet |