Šalvějové paprikášové rolky
Šmudlinka
19. 8. 2007
Pikantní rolky, které nádherně zavoní, jen co se začnou v troubě péci…
Potřebujeme:
- jakékoliv maso rozklepané najemno
- kousek pikantního paprikáše vcelku
- šalvěj
- krémový sýr (žervé)
- sůl, pepř, podravku
- příloha: brambory
Maso rozklepeme v igelitu – tím zabráníme potřísnění okolí a můžeme se do masa „víc opřít“. Plátky pak potřeme žervé sýrem, položíme na něj snítku šalvěje, osolíme, opepříme jen jemně a vložíme větší kousek paprikášového salámu. Srolujeme a zavážeme či spíchneme jehlou.
Vložíme od zapékací misky, podlijeme asi čtvrt litrem vody (olej ani sádlo jsem nedávala a nikdo to nepoznal) a po okraji vložíme ještě brambory, které se tak s masem krásně upečou. Rolky navrchu posypeme troškou podravky, dají jim pikantnější chuť.
A pozor! Udělejte jich co nejvíc, jdou totiž hodně na odbyt :-)
A řekneme si ještě něco o šalvěji:
Šalvěj je bylinkou kouzelníků a čarodějnic, dříve se s ní účinně vykuřovaly nemoci i zlí duchové. Má velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu, proto jí dáváme jen menší množství.
Působí desinfekčně, antibakteriálně a proti virům. Známé jsou šalvějová kloktadla, která pomáhají na bolesti v krku. Či šalvějové koupele, které pomáhají nadměrnému pocení.
Rozmačkaný list je účinný na bodnutí hmyzem či na menší poranění kůže, které vydesinfikuje a urychlí jeho hojení.
Pozor! Těhotné maminky by se jí měly vyhnout a také maminky, které kojí, snižuje totiž tvorbu mléka.
19. 8. 2007

Potřebujeme:
- jakékoliv maso rozklepané najemno
- kousek pikantního paprikáše vcelku
- šalvěj
- krémový sýr (žervé)
- sůl, pepř, podravku
- příloha: brambory
Maso rozklepeme v igelitu – tím zabráníme potřísnění okolí a můžeme se do masa „víc opřít“. Plátky pak potřeme žervé sýrem, položíme na něj snítku šalvěje, osolíme, opepříme jen jemně a vložíme větší kousek paprikášového salámu. Srolujeme a zavážeme či spíchneme jehlou.
Vložíme od zapékací misky, podlijeme asi čtvrt litrem vody (olej ani sádlo jsem nedávala a nikdo to nepoznal) a po okraji vložíme ještě brambory, které se tak s masem krásně upečou. Rolky navrchu posypeme troškou podravky, dají jim pikantnější chuť.
A pozor! Udělejte jich co nejvíc, jdou totiž hodně na odbyt :-)
A řekneme si ještě něco o šalvěji:
Šalvěj je bylinkou kouzelníků a čarodějnic, dříve se s ní účinně vykuřovaly nemoci i zlí duchové. Má velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu, proto jí dáváme jen menší množství.
Působí desinfekčně, antibakteriálně a proti virům. Známé jsou šalvějová kloktadla, která pomáhají na bolesti v krku. Či šalvějové koupele, které pomáhají nadměrnému pocení.
Rozmačkaný list je účinný na bodnutí hmyzem či na menší poranění kůže, které vydesinfikuje a urychlí jeho hojení.
Pozor! Těhotné maminky by se jí měly vyhnout a také maminky, které kojí, snižuje totiž tvorbu mléka.
Tweet |