Svět slov

Vyhledávání

Moudrosti do hrsti

Až ti bude v životě nejhůř, otoč se čelem ke slunci a všechny stíny padnou za tebe.
(John Lennon)

Králičí játra restovaná s avokádem

Renata Petříčková
21. 5. 2007
Králičí játra restovaná s avokádemZajímavá chuťová kombinace, která vás může jen příjemně překvapit.

Potřebujeme jen dvě základní ingredience:

- králičí játra (lze nahradit jinými jemnými, např. kuřecími)

- avokádo

U AVOKÁDA se maličko zastavíme. Patří do čeledi vavřínovitých a je to stálezelený strom, který plodí tyto zelené mimořádně cenné plody.
Pěstuje se v subtropických oblastech. Avokádo z Kalifornie má oblý tvar a hrubozrnnou tmavě fialovu slupku. To je podle labužníků chuťově lepší. Druhá odrůda zeleného avokáda se na evropské trhy dováží hlavně z Španělska a Izraele.

Ačkoliv je to ovoce, jeho použití je shodné spíš s využitím zeleniny.

Obsahuje kyselinu olejovou, která patří mezi mononenasycené tuky a má blahodárný vliv na boj s cholesterolem, přitom avokádový tuk je lehčeji stravitelný než třeba ze semen olejnatých rostlin.

Obsahuje asi 70% vody, mnoho draslíku, hořčíku, vitamínu E, luteinu, který je prospěšný očím, vitamíny C, B1 a mnoho vlákniny.

Jak vypadá správně zralé avokádo?
Je při stisknutí prstem mírně měkké, ale ne kašovité. Na slupce by neměla být tmavá a příliš měkká místa, což značí omačkání.
V obchodech jsou k dostání většinou tvrdá, nezralá. Avokádo jako takové nedosáhne plné zralosti na stromě, ale zraje až po pádu na zem. Nejlépe zraje zabalené do papíru při pokojové teplotě, dozraje tak za 3 dny.
Plod rozkrajujeme podélně, obě půlky oddělíme a vyjmeme pecku. Avokádo pak naporcujeme nebo vydlabeme lžičkou. Dužinu zakápneme citronovou šťávou, aby nezešedla.

Rada na závěr:
Původní sezóna avokád je v rozmezí od května do srpna, ačkoliv jsou k dostání i mimo tuto dobu, bývají to tvrdé nezralé plody, jejichž chuť si nezadá s tou pravou máslově oříškovou u dokonale uzrálého sezónního avokáda. Chuť avokáda lze popsat jako plnou máslovou s přídechem čerstvého dřeva. Nezralé avokádo má nepříjemnou hořkou chuť. Nejlepší je kupovat tvrdá na pohled hezká avokáda a nechat si je doma dozrát.
Výrobky z avokáda ani jeho dužnina rozhodně nepatří do mrazáku. Jídla s avokádem skladujeme v nejméně chladné části ledničky maximálně 3 až 4 dny.

A jak postupujeme při samotné přípravě jater restovaných s avokádem?

Na pánvičce orestujeme játra společně s plátky avokáda a stačí opravdu jen pár minutek. Ke konci restování dosolíme, případně opepříme. Avokádo stačí jen lehce prohřát a játra udělat tak, aby byla na řezu měkká a narůžovělá.

Podáváme s čímkoliv. Na obrázku je k nim bramborová kaše a smažená cibulka, ale vřele doporučuji jen tak, jako chuťovku k vínu…

Dobrou chuť!






          
Zaujal vás tento článek a chcete jej doporučit?
Vzkaz:
  + odkaz na článek
na
e-mail:
 
 
Máte-li potíže s přihlašováním...
Zapomněl(a) jsem heslo, ale mám ověřenou e-mailovou adresu...

Pro kůži

RSS
RSS
Venušanka v číslech:
• 6 001 den v provozu
• 4 936 článků
• 1 512 soutěží


Copyright © Venušanka od roku 2006 – magazín pro ženy, všechna práva vyhrazena



Dnes je 09.08.2022 a svátek má Roman